Rady ptáka Loskutáka

Rady ptáka Loskutáka: Plánujeme novou kuchyň

Průzkumy tvrdí, že až 95 procent lidí rozhoduje při koupi nové kuchyně podle jejího designu. Odborníci z velkých kuchyňských studií ovšem radí,  že podlehnout při výběru kuchyně jen jejímu designu je chyba. Na začátku rozhodování je důležitější podívat se dovnitř kuchyňského nábytku na jeho kvalitu a vybavení. Kdo často vaří, potřebuje především kuchyňskou linku vybavenou perfektním a bezproblémovým kováním. To jsou celokovové panty, pojezdy, výsuvy a výklopy, které drží, umožňují přístup do všech úložných prostor a s díky efektivním tlumičům zjednodušují a zpříjemňují práci v kuchyni. Protože když se zásuvka nebo dvířka potichu samy zavřou, nebo když se výklop zastaví přesně v té výšce, kam člověk dosáhne a pak se také bez zvláštní péče tiše zaklopí, nikoho prací v kuchyni nerušíme a nemusíme věnovat energii a pozornost takové banalitě, jako je zavírání dvířek. Důležitá je také trvanlivost kování a je proto dobré vědět, že jsou značky, které nabízejí i celoživotní záruku, tedy záruku po celou dobu životnosti nábytku.

Reportáž k danému článku si můžete pustit ZDE

 

Další důležitou oblastí, ve které by si člověk měl nechat poradit od odborníka, je ergonomie uspořádání. Kuchyň musí fungovat tak, aby kuchař či kuchařka zbytečně nepřenášeli mokré nebo špinavé suroviny, jednotlivé kuchyňské operace na sebe plynule navazovaly a všechno potřebné při nich bylo vždy po ruce a práce na jednom jídle nekazila předchozí. Nejčastějšími chybami v tomto směru bývají odpadkové koše příliš daleko od dřezu, dřezy se stříkající vodou blízko u varné desky s rozpálenými pánvemi a plotýnkami, pracovní plocha na jiné straně než jsou zásuvky s náčiním a nádobím. Chyby, kvůli kterým vládne v kuchyni nepořádek a zmatek.

Teprve po vyřešení uspořádání kuchyně je dobré věnovat se designu. A dobří odborníci dnes také umějí poradit i s módním problémem začlenění kuchyně do celkového konceptu bydlení. Designové a pocitové propojení kuchyně s jídelním a obývacím prostorem je totiž velkým trendem současnosti.

Sledujte i přístí pořad Rady ptáka Loskutáka v sobotu 17.11.2012 v 17:30 na NOVĚ

Doporučuje vzhlédnout i další reportáže přímo na webu loskutak.nova.cz

Doporučuje reportáž: Nové trendy v kuchyních

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *