Stavba

Komfortní bydlení v bezbariérovém nízkoenergetickém domě od Bahal

Potřebujeme nové bydlení

To že potřebujeme nové bydlení, jsme si se sestrou uvědomily v momentě, kdy moje neteř vážně onemocněla a bohužel skončila na invalidním vozíku. Jelikož jsme bydlely ve 4. patře, musely jsme rychle řešit bezbariérové bydlení. Naše rozhodnutí tedy bylo jednoznačné – nízkoenergetický přízemní bezbariérový dům.

 

Vybraly jsme firmu i typový dům

Když jsme se tedy finálně rozhodly, kterým směrem budeme naše nové bydlení směřovat, začaly jsme vybírat, konkrétní firmu a především typový dům. S firmou Bahal jsme se seznámily na stavebním veletrhu, kde nás zaujala jejich široká nabídka typových domů. Také jsme se zde dozvěděly více informací ohledně technologií použitých v pasivních domech Bahal a jako laikům nám vysvětlili výhody a přínosy tepelného čerpadla, rekuperace a vzduchové ventilace.

Domů jsme si odnesly prospekty, které jsme si znovu v klidu prohlédly. Ze všech nabídek, které jsme dostaly, nás jednoznačně přesvědčil Bahal. Velmi jsme ocenily jistotu, kdy Bahal garantuje fixní cenu stavby dohodnutou ve smlouvě a také jsme se těšily na komfort, který nám inteligentní dům poskytne. To že se se sestrou nebudeme muset zabývat technickými záležitostmi domu, jako je topení či ohřev vody, byla velmi příjemná změna oproti našemu původnímu bydlení. Naší finální volbou byl nízkoenergetický dům Constance, menší přízemní a hlavně bezbariérový bungalov. 

Následovalo dojednání všech detailů na osobním setkání s obchodní manažerkou Bahalu, kdy k jednání byl přizván i sám generální ředitel Bahalu, s kterým jsme prodiskutovaly naše potřeby a přání a naopak jsme se dozvěděly o tom, co nám může Bahal nabídnout. Celkový pocit z jednání s Bahalem byl velmi příjemný, nepocítily jsme falešný tón podle známého rčení „Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají“ a proto proběhlo vše bez komplikací.

 

Klientské změny a samotná výstavba

Jelikož máme se sestrou každá jednu dceru, věděly jsme, že bychom chtěly bydlet ve společném domě, ovšem rozděleném na dvě samostatné bytové jednotky s kuchyní, koupelnou a se samostatnými vchody. Nízkoenergetický dům Constance je typizován jako 4+kk, projektantům Bahalu se podařilo upravit projekt na dvakrát 3+kk, takže obě máme se sestrou k dispozici vlastní třípokojový byt. Byty sice nejsou nijak závratně veliké, ale při plánování jsme věděly, že v každém bytě budou žít dvě osoby, takže nám to ve finále stačilo.

Projektanti Bahalu upravili rozvody všech profesí v domě, tak aby i v klidové zóně v původním projektu mohla být jak kuchyň, tak i samostatný vchod. Došlo tedy k úpravám rozvodů vody, vzduchotechniky a vytápění. Za klientské změny na míru si musí klient zaplatit, ale Bahal se snaží vyjít maximálně vstříc všem klientským požadavkům. Takže nakonec se záměr zdařil, v malém domečku máme dva relativně velké byty.

 

Pocity a zkušenosti z bydlení

Zkušenosti se stavbou pasivního domu od firmy Bahal jsou velmi pozitivní, byly jsme se sestrou příjemně překvapeny, jak rychle celá stavba proběhla. První kopnutí na základovou desku proběhlo koncem května a již koncem srpna jsme dům přebíraly. Finalizace a dokončovací práce v domě jsme si postupně dodělávaly samy svépomocí, z důvodu nedostatku financí.

 V pasivním domě bydlíme přes 3 roky a musím říct, že bydlení je to nad míru komfortní a určitě bychom se sestrou neměnily. Technologie použité v domě nám ulehčují život, například s příchodem chladných dní zavřeme okna a nevětráme, není to totiž třeba, protože řízené větrání a cirkulace vzduchu funguje automaticky. Nemusíme řešit ani topení, zda začít topit nebo se přiobléct, tepelné čerpadlo v tomto přemýšlí za nás. Nemusíme se starat, kde, kolik a za jakou cenu nakoupit palivové dříví, jednoduše ho nepotřebujeme, o to vše se nám postará tepelné čerpadlo. Dalším nezpochybnitelným plusem domu jsou nízké náklady na vytápění a ohřev vody cca 10 500Kč ročně.

Do každého bytu jsme si pořídili krb na biolíh, kdyby došlo k nějaké nečekané situaci (dlouhodobější výpadek elektřiny), ale doposud je máme spíš jako designovou záležitost, kterou jsme užili všehovšudy dvakrát, když jsme ukazovaly známým, jak funguje.

Naše bydlení bychom určitě neměnily, a když, tak jedině za dům Bahal.

Paní Tatiana S., Středočeský kraj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *