Stavba

Lícová cihla – příjemná změna

Takový je původ rodinného domu, v němž nás přijali na návštěvu. „Máme dospělého syna, dědečka
a často přijímáme návštěvy, proto jsme chtěli větší dům, který by se hodil do okolní zástavby. Tedy ne žádnou modernu, ale klasický dům do písmene L s valbovou střechou,“ vysvětluje majitelka domu své důvody, proč se rozhodli pro dům z pražské projekční kanceláře Architea projekt. Dům, který firma nabízí k opakovanému stavění (nyní pod typovým označením Architea 1450) majitele sice oslovil, ovšem několik změn bylo třeba provést na míru pozemku i přáním stavebníků. Hlavní úpravou bylo vytvoření samostatného prostoru v přízemí pro nejstaršího člena rodiny, samozřejmě i se sociálním zázemím a úložnými prostory. Celý dům je v diagonální ose tak, aby terasa a hlavní obytný prostor byly orientovány na jih.

Zděný dům byl postaven za necelý jeden rok a majitelé si na výběr subdodavatelů i na vlastní proces stavby sám dohlížel. Občas dojížděla i autorka návrhu a na místě se dotvářely některé detaily. „Dnes nikdo nepozná, že se jedná o typový projekt. Každý dům, i ten typový, může být jedinečný díky různorodé volbě materiálů, barev a doplňků. Ještě se nám nestalo, aby dva typové domy vypadaly stejně, na každém se projeví něco, co charakterizuje jeho majitele“ obhajuje svou strategii architektka Věra Ottová, která je autorkou navštíveného domu.

Celkový, téměř originální vzhled domu výrazně podpořila volba lícového obkladu, ale i vhodná tmavá střešní krytina, s níž kontrastují bílé rámy oken. Tato příjemná kombinace vzešla z hlavy paní architektky ve spolupráci s invenčním majitelem, který si věděl rady jak během výstavby, tak i při zařizování interiéru . „Paní architektka nám vycházela velmi vstříc a když jsme se potřebovali o něčem poradit, stačilo zvednout sluchátko a zavolat,“ libuje si milá paní domu. „Možná se vám to zdá malicherné, ale i maličkostí dokážete podpořit celkový dojem.“

Centrem domu je obytný otevřený prostor v přízemí, který zahrnuje jídelnu, obývací pokoj s krbem a kuchyni vybavenou nábytkem na míru. Z tohoto dominantního prostoru se vstupuje na velkorysou jižní terasu s výhledem do upravené zahrady s jezírkem a posezením pod pergolou. Posuvnými dveřmi se vchází i do komunikační haly, z níž je přístupné schodiště do podkroví, koupelna, apartmán nejstaršího člena rodiny a zádveří. Ze zádveří je možné projít rovnou do dvojgaráže, která je součástí domu. Dubové jednoramenné schodiště vede do podkroví, kde se nacházejí vikýři prosvětlené tři prostorné ložnice, pracovna a dvě koupelny. Ložnice rodičů disponuje šatnou, chlapecký pokoj má navíc přístupnou vlastní koupelnu. Pracovna, která v tomto případě tvoří předpokoj manželské ložnice, nabízí vstup na balkon, z nějž je opravdu krásný výhled do zahrady. Ta byla vytvořena přesně podle projektu zkušeného zahradního architekta. Kamenné chodníky, záhony plné dřevin a trvalek jsou barevné po celý rok a zákoutí pod pergolou, v blízkosti jezírka plného leknínů nabízí příjemné celodenní posezení. Práce odborníků je opravdu vidět na každém kroku.

Hedvika Švejdová

Rádi byste bydleli nově a lépe? Klikněte ZDE!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *