Stavba

Střechy a střešní krytiny – rady pro výběr

• Konstrukci nové střechy musí navrhnout odborník, projekt musí být v souladu s ČSN 73 1901 – Navrhování střech a ČSN 73 0544 – Střechy. Přitom se respektují vlivy působící na místě stavby (nadmořská výška, relativní vlhkost vzduchu, intenzita deště, výška sněhové pokrývky, rychlost větru, zatížení větrem, sněhem, ledem a námrazou). Nejsou-li údaje stanoveny příslušnými ČSN, lze je zjistit místním šetřením a dále podle kartografických a klimatických podkladů. Střecha musí odolávat výkyvům teplot (+70° C až -30° C), větru (až 30 m/s, viz ČSN EN 1991-1-4), zatížení sněhem a ledem (do 1200 kg/m2), kroupám, ohni a být dostatečně zvukotěsné.

• Při konstrukci střech je nutné zabránit kondenzaci vodních par (rosení) na rubové straně střešní krytiny jejím dostatečným odvětráním. (Tento požadavek není nutno splnit pouze u nezateplených střech z plastu.)

• Jestliže je vypracován projekt na jistý druh krytiny, je nepřípustné nahrazovat ji jinou!

• Do investic pro nákup střešní krytiny je nutno připočítat i náklady na dopravu do místa realizace střechy; může se totiž stát, že levnější krytina od vzdálenějšího dodavatele vyjde pak dráž než dražší od místního. Značně se liší i ceny za položení střešní krytiny.

• Materiály různých výrobců vzhledem k odlišným vlastnostem i rozměrům nelze kombinovat!

• Při nákupu krytiny je nutno vyžadovat certifikát státní zkušebny pro použití v České republice, popř. prohlášení o shodě.

• Realizaci střechy může provádět pouze firma proškolená a evidovaná výrobcem krytiny. Pokud ji montuje místní všeuměl, těžko uplatníte záruku.

Jakou střechu si tedy pořídit?

Prvním kritériem jsou místní zvyklosti: pořídit si například betonovou krytinu modré barvy ve vesnici s cihlově červenými taškami je neetické vůči okolí a nevkusné.
Druhým kritériem je koncepce domu – ne každá krytina se dá použít kamkoli (například břidlice na lignátovou chatičku). Třetí by měly být finanční možnosti, i když ty zpravidla hrají roli nejzásadnější.
Aby vhodnost střech nebyla posuzována jen z prvoplánově ekonomického hlediska, je nutno přihlédnout i k předpokládané životnosti střechy a ke zdánlivě nepodstatným doplňkům. Například souvislé bednění, které vyžadují některé střechy, jsou výrazně dražší než střechy s laťováním (zhruba 3x). Příslušenství střech (různé tvarované, hromosvodní a odvětrávací tašky, distanční prvky vlnitých krytin, klempířské části střech) mohou instalaci zdražit o znatelnou částku. Nízká životnost některých střech náklady na jejich instalaci zdražuje nejvíc, takže například střecha z rákosových došků, která zdánlivě patří mezi levnější (cena zhruba stejná jako cena běžných pálených tašek) je vzhledem ke své nízké životnosti bezesporu nejdražší.

V žebříčku krytin, u nichž je brána v úvahu životnost i související investice, lze stanovit takovéto pořadí:

* Nejlevnější krytiny

(ceny 8 až 12 Kč/m2)

Obyčejné tašky pálené, tašky betonové, tvarované střešní plechy bez posypu vč. Lindab Topline, šablony z hliníkového plechu, šablony z recyklovaného PVC.

* Mírně dražší

(ceny 13 až 18 Kč/m2)

Šablony z pozinkovaného plechu, vlnité bitumenové desky, pálené tašky Tondach dvoudílné ražené, vláknocementové šablony, bobrovky Bramac, přírodní břidlice (jednoduché krytí), PVC vlnité desky, trapézové plechy Lindab, šablony Alukryt.

* Dražší

(19 až 24 Kč/m2)

Asfaltové šindele, vlnité desky z PES, zinkotitanový plech, měděný plech, pískované šablony pozink, pozink plechy s povrchem plastizol, tabule Lindab, Isola, Steeltile, štípané šindele.

* Drahé

(nad 25 Kč/m2)

Šablony z měděného plechu, ručně štípané dřevěné šindele, některé asfaltované „šindele“, rákosové došky (až 38 Kč/m2).

Údaje byly získány telefonem od prodejců, z ceníků volně přístupných na internetu

Článek je převzatý z hobby magazínu www.ceskykutil.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *