Stavba

Z panelákové ohyzdy se byt proměnil v mladou krásku

Digestoř nad ostrůvkem má vyvedený odtah do sádrokartonového podhledu, do něhož je zapuštěné i osvětlení. Veselé červené doplňky „rozsvítily“ tmavé kuchyňské skříňky.

 

Svůj k svému neboli mládí pro mladé. Architektka s ještě „mokrým diplomem“ Simona Hubáčková, absolventka Fakulty architektury ČVUT v Praze, která však navrhovala interiéry bytů i domů už během studia, se do rekonstrukce starého paneláku v pražských Stodůlkách vrhla se vší vehemencí.

S posvěcením klientů se pustila do totální rekonstrukce. Nechala vybourat umakartové jádro, část příček a také kompletně vyměnit elektroinstalaci. Po domluvě s majiteli vybrala i hlavní barvu, která „putuje“ celým bytem, a to červenou. Truhlář vyrobil na míru většinu nábytku, u řady kusů byl levnější než nábytkářské řetězce.

 

Nepravidelné umístění obkladaček dodává prostoru hravost.

Červená část stěny posloužila jako podklad pro designové hodiny.

 

Červená, která není na věčnost

Výrazná červená barva samozřejmě navozuje pozornost a působí jako stimulant, takže by se mohla za pár let okoukat. Proto ji architektka Hubáčková použila hlavně tam, kde nebude problém ji případně časem vyměnit.

„Zčervenala“ tak zeď, ale nikoli nábytek, červené jsou i doplňky. V barevném obkladu linky však červené obkladačky 10 × 10 cm od tuzemského výrobce RAKO vůbec nevadí, v kombinaci s bílou budou vždy vypadat dobře. A povzbudí chuť k jídlu, což se o červené ví už dávno.

Nepravidelnost v použití dvou barev obkladů je hravé a působí mladistvě. Jenže zdánlivá nahodilost byla přesně naplánovaná! Dodává celému interiéru to, čemu se tak „hezky česky“ říká šmrnc.

A to i díky pečlivému výběru doplňků včetně kuchyňských, které byt ozvláštnily, získal punc originality, která si přitom nevyžádala nijak přehnané finance. Občas stačí úplná maličkost, třeba červený kávovar ve shodné barvě s obkladem v kuchyni či vtipné doplňky od Tescomy.

 

Koupelna s dekoracemi

Do malých koupelen nepatří tmavé obklady. I proto zvolila architektka Hubáčková žlutý obklad ze série Tulip (opět Rako) ve formátu 20 × 40 cm. Jednoduchý základ oživily proužky místo kdysi oblíbených listel. Na ně pozor! Často vás mohou přijít na stejné peníze jako celý obklad do celé koupelny!

Také zvolená dlažba barevně pěkně ladí s obklady, vždy se vyplatí kombinovat vzájemně obkladačky a dlaždice tak, jak to vymysleli návrháři výrobce.

 

Dveře a zárubně sladila architektka s nábytkem v koupelně.

Veselá žlutá barva se výborně doplňuje s bílou, velké zrcadlo pořízené u sklenáře opticky zvětšuje prostor.

 

Původní byt – galerie:

   

Umakartové jádro už něco pamatovalo, muselo pryč.

Barevně zcela nevhodné umyvadlo nemohly „zachránit“ ani omyvatelné samolepicí tapety.

Původní kuchyně byla úzká a hlavně nepraktická. Například dřez rozhodně nepatří do rohu.

 

   

Velká sedačka byla v původním obývacím pokoji zcela nevhodná.

V předsíni se cítil každý návštěvník okamžitě velmi stísněně.

Původní WC nevylepšily ani pokusy předchozích majitelů.

 

Stávající stav vs. Návrh nové dispozice od architektky Simony Hubáčkové

 

Foto: Tomáš Dittrich

Text: Martina Fleischmannová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *