Tipy a rady

Interiér se bez zeleně neobejde

V našich interiérech můžeme nalézt rostliny s různými životními cykly. Právě projevy a reakce na změny v průběhu roku je vhodné sledovat a řídit se jimi při dalším pěstování. Některé pokojové květiny se svým nenápadným celoročním projevem řadí v tématické literatuře mezi tzv. nenáročné. Opakem jsou druhy choulostivé na jakoukoli změnu i nedostatek péče. Chceme-li zjistit, jaké podmínky pokojové rostliny k růstu vyžadují, neškodí vědět, ze které části světa vlastně pocházejí. S takovou znalostí získáme představu o tom, v jakých přirozených podmínkách rostlina vyrůstá a jaké prostředí bychom pro ni měli vytvořit, aby se cítila jako doma. Proto se vyplatí obstarat si obsáhlejší knihu, která nám poskytne radu, jak který druh pěstovat.
My si i bez knih připomeneme podzimní reakce základních skupin rostlinné říše řazených do různých podnebních pásem.

Právě z tropických oblastí pochází většina pokojových rostlin, z těch nejznámějších to jsou určitě filodendrony a monstery. V tropických lesích panuje horké a značně vlhké ovzduší. Hustá klenba stromů propouští do míst, kde tyto druhy rostou, jen zanedbatelné množství slunečních paprsků. Těmto druhům nebude vadit krátící se podzimní den ani ubývající intenzita slunečního svitu, zcela bez světla se však také neobejdou. Nelibě by ale mohly reagovat na minimální vzdušnou vlhkost, která se snižuje sáláním tepla z topných těles nebo přímo z vytápěných podlah. Proto nezapomínáme pravidelně rosit listy. Vhodným způsobem pro zvlhčování vzduchu v okolí rostlin je naplnění dna okrasného květníku oblázky zalitými vodou, na něž pak postavíme vlastní květináč s rostlinou. Můžeme tak uchránit naše zelené spolubydlící před nevzhlednými žloutnoucími a zasychajícími okraji listů, které jsme po čase nuceni odstranit. Pokojovky jsou otužovány již při transportu z domoviny a pokud udržíme po celou zimu konstantní teplotu, která dlouhodobě neklesne pod 18 (C, rostliny dobře porostou a budou se rovnoměrně vyvíjet.

Kaktusy většinou pocházejí z extrémně horkých a suchých polopouštních oblastí. Pravidelná zálivka a mlžení by zakrátko způsobily jejich zahnívání a úhyn. Přes zimu se velice dobře přizpůsobí suchým podmínkám s nižšími teplotami okolo 10 (C.

Horké a vyprahlé oblasti Afriky jsou domovem mnoha druhů sukulentů, například litopsů („živých kamenů“) a havortií, stejně jako většiny aloí. Vesměs vyžadují suché prostředí a dobře odvodněnou půdu, proto přes zimu zaléváme jen minimálně a před zálivkou necháme vždy jednu třetinu zeminy v květníku vyschnout. Pěstujeme je při pokojové teplotě se zimním minimem 10 (C.

Široká škála listových rostlin, jako jsou dračince, pepřince a begonie, které se bez vzdušné vlhkosti neobejdou, pochází stejně jako africké fialky z tropických oblastí. Z Kapských hor v jižní Africe, kde jsou vlhké zimy, horká, suchá léta a dobře vysušená půda, pochází hvězdník (Amaryllis), cibulovina odpočívající uprostřed léta. Projevem vegetačního klidu je zatáhnutí cibule s následkem zasychání a odumírání listů. V průběhu podzimu ji proto nezaléváme.

Mírné oblasti Asie jsou domovinou chryzantém, kamélií a kořenokvětek, kterým se nejlépe daří v chladných místnostech. Z horké, vlhké oblasti Indie pochází několik druhů fíkovníků, které jsou běžnými rostlinami v mnoha tropických a subtropických oblastech světa Z některých částí Austrálie, kde jsou teplá léta a vcelku vydatné letní nebo zimní deště, se do Evropy dostaly blahovičníky, štětkovce a grevilee. Rovněž z obou částí americké pevniny pochází mnoho rostlin. Mexiko není domovem jen známých druhů kaktusů, ale i tolik oblíbené vánoční hvězdy, časté dekorace na našem vánočním stole. Vánoční hvězda patří mezi pryšcovité rostliny. V předvánočním období ji chráníme před přeschnutím kořenového balu, stejně tak jako před jeho ulitím. Rostlinu umístíme na světlo ve středně teplé místnosti, kde neklesá teplota pod 15 (C. Řada bromélií pochází z horkých, vlhkých deštných lesů střední a jižní Ameriky. Méně pokojových rostlin je původem z Evropy. Žumara a oleandry pocházejí od Středozemního moře. Břečťan je široce rozšířen po celé Evropě.

Martina Mixová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *