Tipy a rady

Interiér ve stylu dálného východu

Kouzlo hedvábných závojů, bambusových rohoží a úzkého sepjetí s přírodou oslovovalo naše předky a oslovuje i nás. Na přelomu 19. a 20. století vznikaly takzvané japonérie, tedy umělecká díla napodobující orientální styl. A v dnešní době, době neomezených možností, už není žádný problém vybudovat si kupříkladu japonskou zahradu. Ale japonský interiér? Nebo čínské bydlení? Žádný problém.

Čeho je moc, toho je příliš

Interiéry inspirované dálkami Východu jsou založeny na jednoduchosti, čistých linkách, kontrastních barvách a přírodě. Velice důležitá je také umírněnost. Místnosti by měly být skromné, minimalistické. Žádná přecpanost starým nábytkem či nadmírou dekorací. Orient totiž představuje i vzletnost, jednoduchost a eleganci. Je daleko lepší otevřený prostor plný světla a vzduchu, než tmavá místnost plná haraburdí.

dalny-vychod-inspirace

Materiály a barevnost podle dálného východu

Základním stavebním prvkem by samozřejmě mělo být dřevo. A to především bambus. Z něho se vyrábí nábytek, obložení stěn, ale třeba i vany. Dobrou variantou, která zažívá v současnosti opravdový rozmach, jsou také hliněné omítky. Zejména kombinace hliněných omítek a bambusových rohoží dodá Vašemu bydlení příjemnou atmosféru pohodlí a pomůže odfiltrovat stres panelových domů velkoměst. Hlavními používanými materiály by měla být hlína, dřevo, bambus, textilie a papír.

styl-chinoiserie

Japonský styl to jsou především kontrasty. Hnědé dřevo, bílé stěny a šedý kámen. Kuchyň by měla být laděna do světlých barev – ale spíše teplých, než chladných protože zejména modrá a zelená přinášejí nechutenství a zhoršují prožitek z jídla. Nábytek volte naopak tmavý.  Obývací pokoj by měl být útulný a příjemný. Ale vyhněte se sklu a kovu. Barevně ho laďte do zemitě žlutých a okrových barev. U dalších jednotlivých místností se řiďte obdobnými pravidly. Kontrastní barvy, zejména bílá a černá v přírodním provedení – jakási mantra orientálních interiérů.

Zajímavou variantou, vyskytující se obzvláště v poslední době, je kombinace rudé a bílé. Ale tady pozor, pokud nedokážete pokoj harmonicky vyvážit, interiér bude působit agresivně a nepatřičně.

Nábytek a zařízení bytu v exotickém stylu

Co tvoří orient orientem, jsou především čaje a čajové obřady. A kde jinde takové obřady vykonávat, než u nízkých stolečků s několika polštáři a rohoži na sezení. Východní kultura si obecně příliš nepotrpí na vysoký nábytek. Volte spíše nízké stolky a sezení na zemi. V modě jsou také rohože tatami – rohožka z rýžových stébel. Je příjemná na dotek a pohodlná na sezení. Na výběr je i nepřeberné množství bambusových rohoží. Postel volte nízkou ovšem širokou – tradiční východní postele byly vlastně matrace z žíní položené na zemi, případně jen rohože. Ale protože jsme dnes zvyklí na větší luxus a toto by asi bylo opravdu nepohodlné, dá se zvolit příjemnější varianta – nízká postel, položená na zemi vyložená hedvábným povlečením. Například matrace futon – matrace z přírodních materiálů jsou velmi dobrým řešením.

nabykte

Dekorace jsou nezbytností

Typickou ozdobou orientálních interiérů jsou samozřejmě kakemono, tedy závěsné kaligrafie. Místo nich můžete pořídit samozřejmě normální závěsy, paravany či posuvné dveře. Vhodné jsou i lampy z rýžového papíru s čínskými a japonskými znaky. Dalším drobným dekoracím – vázám, mističkám a květinám se meze rozhodně nekladou. Zejména živé rostliny (třeba bambus) jsou velmi dobrou dekorací. Tradiční jsou také nejrůznější zápalné tyčinky, vonné svíčky či papírové lampiony, tlumící agresivní umělé světlo. Ale nepředstavujte si klasické červené lampiony s draky z čínských bistro – jedná se o velice vkusné béžové či bílé lampiony s kaligrafickými dekoracemi.

dekorace

Do této kategorie patří také kupříkladu obrazy s vhodnou tématikou a japonské meče, zavěšené na stěnách. Nerozpakujte se ani u koupi porcelánu. Pravý čínský porcelán je skvělým a praktickým domácím doplňkem.

cinsky-porcelan

Jak vidíte, zařídit si interiér po vzoru dálného východu je romantickým prožitkem na nejvyšší úrovni. Vždyť koho by nelákali posvátní jeřábi, nádherné lotosy a rýžová pole v zemích, kde slunce vychází?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *