Tipy a rady

Jak na levné bydlení, aby peněženka neplakala

Řešení pro každého – dřevěný nábytek

Dnes už je spousta materiálů, které šetří nejen místo, ale i peníze. Místo drahého masivního stolu, který je těžký a hůře udržovatelný, zvolte nábytek z laminátu nebo užšího dřeva. Pokud nechcete mít na nábytku něco opravdu těžkého – například velké akvárium na nestabilní komodě ze dřevotřísky, levnější materiál místo masivního dřeva hezky vypadá a je nyní modernější volbou.

 

levné bydlení

 

Dřevěný nábytek se dá velmi hezky renovovat. Proto staré kousky nevyhazujte a podívejte se, jestli s trochou fantazie, barev nebo tapet nezvládnete vykouzlit originální kousek do vašeho domova. Nábytek je už moc poničený a nemáte pro něj využití? Rozložte jej a připevněte si jednotlivé kusy dřeva na zeď jako poličky.

levné bydlení

Dřevěná může být i deska v kuchyni, pakliže si koupíte dřevotřískovou nebo jinou s lehkou lesklou úpravou. Nejenže bude lehká při montování, ale také skvěle vypadá.

Úložné prostory

Máte pocit, že ve vašem malém bytě je málo prostoru? Nezoufejte a zjistěte, kde se dají schovat věci, které jsou stále na očích. Například dlouhou nevyužitou poličku rozdělte pomocí úložných boxů. Vyrábí se jak plastové, které se dají schovat pod postel, tak plátěné a kartonové, které jsou lehké na uchopení a dobře vypadají i v prostoru.

levné bydlení

Skříň je pro vás zatím moc velká investice, ale prozatím nemáte kam věci schovat? Namontujte si pár poliček s úložnými boxy, ramínky a podobně. Před celý komplex z poliček namontujte závěs. Když budete potřebovat nějaké věci, například na úklid a nebudete čekat návštěvu, nechte závěs otevřený a jakmile se budete chtít předvést svým nově vybaveným bytem, stačí závěs zahrnout. Bude vypadat spíše jako módní doplněk interiéru.

Na posteli nešetřete

V případě nedostatečných financí šetřete, kde se dá. Renovujte, kupujte z druhé ruky, ale rozhodně si nekupujte starou postel se špatným roštem nebo ještě hůř – s proleženou starou matrací. Nejenže je to nehygienické, ale také si špatným spánkem budete ničit zdraví.

levné bydlení

Rám postele postačí levnější, jakékoliv konstrukce – železné nebo dřevěné, ale rošt a matrace by měla být dostatečně kvalitní. To znamená koupit si dobrou matraci s výstužnou pěnou a nejlépe několika-zónovou.

Nutná výbava

Některé věci jsou nutností – pračka, lednička, dřez, … Když jste ale ušetřili na všem ostatním, na kvalitní lednici vám zbude dostatek. Jedná se o důležitou investici. Nekupujte levně vše za každou cenu. Kvalitní dražší lednice energetické třídy A vám ušetří starosti, protože je energeticky výhodná a v důsledku budete platit méně. Stejně tak i pračka, čím energeticky výhodnější, tím v budoucnu lepší pro vaši kapsu.

Nábytek z druhé ruky

Prohledejte internet nebo se poptejte známých. Určitě má někdo starý nábytek, na který se práší ve sklepě nebo na půdě a který chce levně prodat, aby si ušetřil místo.

 

levné bydlení

Použitý nábytek z prodejen

V jakémkoliv hobbymarketu mají na prodejně vystavené kusy zboží, abyste si udělali představu, jak je kus, který si odvážíte zabalený v krabici, velký a stabilní. Vystavený nábytek si můžete omakat, sednout si ke stolu nebo na sedačku, prostě si vyzkoušet veškeré vybavení, které si chcete pořídit. Jestliže je pro vás cena u nábytku vysoká, ale přesto se vám opravdu líbí, nezbývá než se zeptat pracovníků, zda po akci a vyprodání by byla možnost odkoupení zkušebního nábytku. Zpravidla ho prodávají s velkou slevou, ne protože by byl nábytek zničený, ale spíše kvůli estetickým vadám. Pokud vám nevadí malá prasklina, odřené dřevo nebo další chyby, můžete tak pořídit nábytek opravdu levně.

 

Zdroj fotografií: pexels.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *