Tipy a rady

Jak ošetřovat dřevěný nábytek

„Na rozdíl od povrchu lakovaného, který při poškození nelze lokálně opravit a celkově novou renovaci povrchu provede jen truhlář, lze olejované povrchy nábytku (ale i podlah) snadno opravit. Na takovou práci stačí každý z nás. Při pravidelné údržbě zůstává pak povrch nábytku antistatický, odpuzuje prach a špínu a vypadá i po mnoha letech jako nový,“ radí František Pippich ze společnosti Delso, která dováží do ČR kvalitní, rakouský nábytek z masivního dřeva značky Team7.

Jako takový však takto dokončený povrch nábytku vyžaduje jinou péči a údržbu než výrobek z laminovaných materiálů nebo dýhovaný, dokončený vrstvou laku. Nábytek z masivního dřeva je nutné periodicky ošetřovat.

Jako takový však takto dokončený povrch nábytku vyžaduje jinou péči a údržbu než výrobek z laminovaných materiálů nebo dýhovaný, dokončený vrstvou laku. Nábytek z masivního dřeva je nutné periodicky ošetřovat.

1.Povrch nábytku musí být ošetřen olejem nejlépe z čistící sady dodávané výrobcem. Olej je nutné nanést v dostatečné vrstvě, ponechat chvíli vsakovat, přebytek pak vytřít suchým hadříkem do sucha. Perioda této údržby je individuální, záleží na náročnosti klienta, používání výrobku, znečištění apod. Pokud je nábytek častěji a po celém povrchu dostatečně ošetřen doporučeným olejem, je jeho údržba o to snadnější a bezproblémová.

2.Po jakémkoliv rozlití tekutiny nebo ušpinění od potravin je nutné povrch co nejdříve setřít. To samo o sobě opravdu stačí a je-ji povrch dostatečně nakonzervován z předchozí údržby, bude jeho povrch zcela v pořádku.

3.Pokud byl povrch nábytku déle v kontaktu s nečistotou nebo je-li nábytek znečištěn od špinavých rukou, tužky, fixu apod., je nutné použít nejlépe speciální, houbičku z čistící sady a povrch tímto extrémně jemným, abrazivním povrchem (ničím jiným!) zbavit dané nečistoty. Poté je nutné povrch opět ošetřit olejem – postup viz bod 1.

4.Dojde-li snad k takovému porušení povrchu, že při nárazu tupého předmětu na plochu vznikne důlek (bez přetržení vláken), je možné mírným a opakovaným napařením povrchu žehličkou defekt zlikvidovat. Promáčklé dřevo se vrátí do původní podoby. Takto poškozené a opravené místo musí být opět ošetřeno – viz bod 1.

5.Pokud dojde k hrubému porušení povrchu, jako jsou hluboké škrábance, rýhy apod., je oprava podle bodu 3 opět možná, a to až do hloubky cca 2 mm masivního dřeva. U rozsáhlejšího poškození se doporučuje předat nábytek truhlářské firmě, která povrch přebrousí a zcela zrestauruje. Masivní dřevo má tak na rozdíl od laminovaných nebo dýhovaných povrchů velkou výhodu, protože oprava povrchu je u něho vždy možná.

Připraveno ve spolupráci se společností DELSO, značkou TEAM7

Foto: DELSO / TEAM7

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *