Tipy a rady

Jak přivrtat na zeď poličku

Pro názorný příklad jsme zvolili přivrtání poličky na zeď. K tomuto úkonu bude zapotřebí: vrtačka, šroubovák (případně AKU šroubovák, se kterým je práce snazší), vodováha, skládací metr, tesařská tužka, vruty a hmoždinky. Připevnit poličku zvládne i laik zhruba za 30 minut.

Polička a komponenty potřebné k jejímu připevnění

K dispozici máme poličku, která se skládá ze dvou kovových konzol a dřevěné desky, která se na konzoly ve finále nasadí a přišroubuje. K připevnění poličky budeme potřebovat také vruty příslušné velikosti (dle velikosti děr v konzolách – vrut by měl být tak velký, aby lehce prošel dírami). Délka a průměr vrutu nám určuje velikost hmoždinky. V domácnostech se obvykle používají hmoždinky číslo čtyři až osm. Na trhu jich existuje několik druhů, podle toho, do jakého materiálu se vkládají. Pokud nejste profesionálem, budou vám stačit tzv. univerzální hmoždinky, vhodné do všech typů materiálů. Je dobré kupovat veškeré komponenty najednou, tedy polici, konzole, hmoždinky i vruty, aby jste si již v obchodě mohli vyzkoušet, zda budou do sebe pasovat.

Postup při vrtání

Než začneme vrtat, je klíčové si vše nejprve důkladně přeměřit. Na spodní straně police změříme rozpětí konzol. Je dobré je umístit zhruba 10 centimetrů od bočních okrajů.

Na stěně vybereme místo, kam chceme poličku umístit, přiložíme konzolu a tužkou si označíme, kde je třeba vyvrtat díry.

Nasadíme vrták do vrtačky a na vyznačeném místě začneme vrtat. Vrtáme vždy na celou délku vrtáku, který se musí shodovat s délkou vrutů a hmoždinek.

Do díry vložíme hmoždinku a pomocí vrutu k ní konzolu přišroubujeme.

Dále si změříme vzdálenost značek na polici a stejnou odměříme na zdi od první přidělané konzoly. Pomocí tužky si uděláme další značku.

Abychom si byli jisti, zda dáváme druhou konzolu do správné výšky, použijeme vodováhu.

Vyvrtáme díry pro druhou konzolu. Vložíme do nich hmoždinky a přišroubujeme ji.

Poté nasadíme polici na konzoly, aby se dírky v nich kryly se značkami, které jsme si udělali na začátku.

Pomocí šroubováku a vrutů přišroubujeme polici k oběma konzolám.

Pokud si nejste jisti, jaké komponenty budete k připevnění poličky či čehokoliv jiného potřebovat, obraťte se na odborníky v hobbymarketech. Tam Vám ochotně poradí a práce Vám pak půjde od ruky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *