Tipy a rady

Jak zařídit ložnici v rustikálním stylu

Co je to ten rustikální styl

ložnice v rustikálním stylu

Hned na úvod je třeba říci, co obnáší již zmíněný rustikální styl. Slovo „rustikální“ bychom mohli přeložit jako „venkovský, selský, lidový“. Jedná se tedy na první dojem o starší nábytek, ale udržovaný a pěkný.

Inspiraci bere z přírody. V tomto stylu nalezneme mnoho dřevěných prvků. Nebojíme se ukázat cihlovou zeď uprostřed pokoje, skombinovat ji s dřevěným stolem, na který položíme prostírání od prababičky.

Stěny a podlaha

ložnice v rustikálním stylu

Začneme hned od začátku. Správnou venkovskou atmosféru nám přinese dřevěná chatička s výhledem na zahradu a v dáli les. Obložte si svou ložnici dřevem. Druhou a lehčí variantou je pak samozřejmě čistá bílá, kterou doplníte o rustikální doplňky (tuto variantu ocení lidé žijící v panelovém domě).

Také podlaha by měla být dřevěná (nebo tak aspoň na oko vypadat). Aby vás po ránu nezebaly nožky, když vylítnete z postele do perného dne, pořiďte si před postel malé a huňaté koberce.

Osvětlení v rustikálním stylu

ložnice v rustikálním stylu

Zapomeňte na honosné a moderní lustry. Raději se podívejte po světle s prvky dřeva nebo kovu. Místo klasické lampičky na nočním stolku pak sáhněte po svícnu/svíčkách. Ložnice slouží ke spaní, nikoliv k práci. Nepotřebujete tedy příliš intenzivní světlo (označuje se jako studeně bílá), postačí nějaké tlumenější, který vám navodí uklidňující pocity.

Výběr postele

ložnice v rustikálním stylu

Samozřejmě to nejdůležitější na celé ložnici je postel. Ta by měla být skutečně masivní. Představit si můžete vysokou dřevěnou postel (klidně s nebesy) s nadýchanými peřinami a povlečením ve stylu našich prarodičů. Tím máme na mysli bílo-modré pruhy, drobné kytičky a další motivy zaměřené na detail a geometrii.

Doplňky v rustikálním stylu

ložnice v rustikálním stylu

Doplňky, jak jsme již zmínili, hledejte ve dřevěných variantách. Nádherně vypadá například velké zrcadlo s dřevěným (jakoby starým a ošuntělým) rámem.

Pocit útulna dodáte ložnici pomocí květin (ač třeba umělých). Ty umějí rozzářit každou místnost.

Pro rustikální styl jsou také typické různé textilie. Zaměřte se na krajkované bílé záclony, různé dečky přehozené přes židli, přehoz přes postel (ten je velmi praktický a vypadá skvěle) a tak dále…

Zdroj fotografií: https://cz.pinterest.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *