Tipy a rady

Na špinavé nádobí bez chemie

Nádobí nechte odmočit

Nechcete-li používat zbytečně agresivní prostředky, pak nechte mastnoty v hrnci či pánvi přes noc odmočit. Mastnota se jich pustí a poté je již snadno umyjete.

Soda na připálený hrnec

Pokud se vám v hrnci podařilo něco připálit, použijte sodu. Do hrnce nalijte vodu, přidejte sodu a nechte den odstát. Veškeré nečistoty se z povrchu odlepí.

Ocet na cokoliv

Velkým pomocníkem vám může být ocet ředěný vodou. Je zdravotné nezávadný, ekologický a navíc také levný. Dá se použít na ty největší mastnoty na nádobí, ale užijete jej v domácnosti i při čištění čehokoliv jiného (například odpadních vod, koupelnách, toaletách, sporáku).

Sůl jakož to prostředek na nádobí

Jelikož sůl obsahuje malé částečky, poslouží vám při drhnutí již zaschlých nečistot na nádobí. Navíc sůl působí i také jako desinfekce.

Citronová šťáva

Skvrny na nerezovém nádobí můžete odstranit pomocí citronové šťávy, kterou necháte pár hodin působit a poté ji otřete jemným a suchým flanelem.

špinavé nádobí, bez chemie

Výroba vlastního čisticího prostředku na nádobí

Budete potřebovat 1 a půl hrnku horké vody, půl hrnku nastrouhaného olivového mýdla (zhruba 50g), lžíci octu, lžičku sody na praní a pokud toužíte po vůni, pak přidejte pár kapek esenciálního oleje. Ingredience smíchejte, zalijte horko vodou a čekejte. Občas směs promíchejte, aby se vše krásně spojilo. Poté už jen nalijte do láhve a používejte na mytí nádobí. Tento postup vám vyjde zhruba na 500ml prostředku na nádobí.

Zdroj fotografií: pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *