Úložné prostory

Pořádek v kuchyni? Stačí plnovýsuvy a chytré drátěné programy

Za vysokým čílkem se často skrývají dvě zásuvky,  které nabízejí promyšlený úložný prostor. Foto: Blum

Spodní klasicky otvíravé skříňky nutí hospodyňky k pracnému ohýbání, udržet pak přehled otom, co je vzadu v té nejspodnější polici, bývá i nad síly počítačového experta. Se stoupajícím věkem stoupá i námaha, kterou je třeba vynaložit.

Proto police u spodních skříněk nahradily zásuvky s takzvanými plnovýsuvy, které dovolují mít snadný přehled a také přístup i do jejich nejzazších částí. Nosnost plnovýsuvů se pohybuje kolem 50 až 80 kilogramů, takže v zásuvkách můžete mít klidně i těžké keramické či nerezové hrnce.

Ke standardu patří u plnovýsuvů „tiché dorazy“, takže stačí jen lehce „ťuknout“ i do těžké a široké zásuvky: ta se rozjede a jemně přibrzdí uvnitř skřínky, takže nic neuslyšíte. Pro lepší přehled a pořádek nabízejí výrobci kuchyní do těchto zásuvek různé typy takzvaných organizérů, včetně možnosti jejich přestavění, aby bylo možné průběžně reagovat na to, jak v domácnosti přibývají nebo ubývají jednotlivé typy nádobí, příborů či potravin. Vyrábějí se jak z plastu a kovu, tak také ze dřeva.

Do spížních skříní se používají výsuvné police nebo výsuvné rámy s koši se šířkou 30 či 45 cm, aby byl dobrý přehled o zásobách. V kombinaci s různými dózami na potraviny jde o ideální způsob ukládání. Dózy lze dokonale uzavřít, navíc i stohovat, což šetří místo. A toho není nikdy dost! Také výsuvné rámy s koši mají tiché dorazy, jsou integrované přímo do pojezdové lišty výsuvu.

A kam s takovou spíží? Rozhodněte se podle umístění: v menších kuchyních či tam, kde by byla spíž příliš blízko rohu, nebude výsuvný rám s čelními dvířky moc praktický, protože nebudete mít pohodlný přístup k uloženým potravinám z obou stran. V takových případech se vyplatí volit výsuvné police.

 

Zásuvky, jak je znaly naše maminky – a současnost s praktickým organizérem pro lepší přehled. Foto: Hettich

Hledání zapadlé misky či pokličky v policích? Na to zapomeňte a pořiďte si praktické plnovýsuvy. Foto: Hettich

 

Tip na úsporu

Pokud se vám zdají plnovýsuvy dražší než klasicky otvíravé skříňky, máte pravdu. Ale: stačí si místo dvou skříněk s šířkou 30 cm nebo 60 cm pořídit jednu se šířkou 60 či 120 cm s plnovýsuvy – a možná zjistíte, že cena bude stejná. A navíc budete mít nesrovnatelně lepší přehled a větší pohodlí! Jakmile vám začne prodávající kreslit záplavu úzkých skříněk (typické hlavně pro horní úložné prostory), zpozorněte, je to skvělý trik jak navýšit cenu.

 

Hledání ve spodních, ale také v horních policích bývá hodně nepříjemné. Polovysoká spížní skříň s výsuvnými policemi vám život značně ulehčí. Foto: Hettich

Šířka plnovýsuvů se standardně pohybuje od 60 do 120 šířky. Foto: Blum

 

Pozor na kvalitu

Vnitřní drátěné programy a závěsné systémy nabízí řada prodejců i značek. Pozor na ty příliš levné: v kuchyni totiž někdy bývá hodně agresivní prostředí. Stačí párkrát uvařit obyčejné zelí, a na závěsném programu nad varnou deskou se vám mohou objevit rezavé skvrny. Tyto výrobky se proto testují třeba v takzvaných solných komorách, kde se simuluje kuchyňské či jiné vlhké prostředí.

Kvalitní drátěné programy se vyrábějí tak, že se na podklad nanáší nejprve vrstva niklu, který vytvoří antikorozní obal, pak přichází vrstva třeba chrómu, tedy to, co zákazník vidí. Norma říká, že má mít tloušťku do patnácti  Mi (mikronů). U levných výrobků vrstva niklu často zcela chybí. 

Chromový povrch doplňků v kuchyni si však můžete poničit i vy sami, třeba špatnou údržbou. Na chrom například nepatří abrazivní prostředky. 

 

Výsuvné rámy s koši patří tam, kde je k nim přístup z obou stran. Foto: Mivokor

Nejlevnějším řešením (vyjma obyčejných polic) pro rohovou skříňku je otočný karusel. Celý prostor však nevyužijete.

 

Roh za trest

Rohové skřínky mívají problém s využitím prostoru. Nejlevnější řešení (vyjma obyčejných polic) představují otočné karusely, ale běda, když vám z nich něco spadne dozadu.

Takzvané „magické rohy“ sice dokáže prostor zcela vyplnit, ale cenu skříňky prodraží o osm i více tisíc.  Součané trendy proto doporučují rohovým skříňkám se raději vyhnout a dispozici kuchyně zvolit v podobě dvou rovnoběžných linek.  

Text: Martina Fleischmannová

 

Doporučujeme další tematické články, které řeší aspekt uspořádání a úspory místa:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *