Zahrada

Chvála ohně v zahradě

Zahradní krby jsou výsledkem přání člověka mít oheň ke své potěše nikoliv jen uvnitř svého domu, ale i vně, mimo něj. Od počátku lidské kultury je oheň úzce spjat s životem člověka. I zahradní krb si zachovává základní smysl ohniště jako místa soustředění života lidí; připravuje se zde jídlo, shromažďuje rodina, přijímají hosté a probírají životní zkušenosti, spřádají plány a sny..

Oheň v krbu je zdrojem mnohé inspirace, s krbem je neoddělitelně spojen život člověka, člověk zahloubaný do sugestivní hry plamenů a praskotu dřeva může být i ve společnosti jiných lidí sám se sebou. V krbu je kus prastaré tradice mnohých národů.
Krby a grily neslouží jen k přípravě jídla, ale rozšiřují obytný prostor o novou dimenzi – vtahují zahradu do domu, dotváří přírodní prostředí zahrady a zvyšují její atraktivitu a užitnou hodnotu.

Praktické umístění

U venkovních krbů je několik zásad, které bychom měli mít na paměti při jejich stavbě. Nejdůležitější je správné umístění krbu. Krb postavíme v závětří na vhodné straně domu nebo v zahradě tak, abychom nepříjemným kouřem neobtěžovali sebe ani sousedy. K ochraně před větrem využijeme různých architektonických prvků jako jsou živé ploty, jednoduché dřevěné zástěny a paravány. Krb se musí dobře obsluhovat, musíme tedy počítat s dostatečnými prostory okolo ohniště a s přístupovými cestami. V blízkosti krbu a ve stejné výšce jako krbové ohniště, tedy nejčastěji 80 cm, musí být dostatek ploch pro přípravu potravin a odložení nádobí. Nesmíme zapomenout ani na kvalitní zpevněné povrchy v okolí krbu, které budou neklouzavé a bezpečné a na kterých případná ukápnutá mastnota nezanechá nehezké skvrny.

Protože krb bude stát na otevřeném prostranství, máme k dispozici neomezené množství vzduchu pro přístup do ohniště a můžeme proto udělat tak velký spalovací prostor, jak potřebujeme. Jiné parametry – velikost ohniště a plochu krbového otvoru, výšku komína – bude mít krb pro grilování a opékání, kde palivem bude dřevo, a jiné zase krb na dřevěné uhlí, v němž budeme pouze grilovat. Se správnou volbou velikostí a poměrů jednotlivých prvků nám pomůže literatura a trocha matematiky, správný tah je přece jenom věda.

Palivo

Pokud topíme dřevem, vyrovnaná hranice zásobního paliva v délce odpovídající rozměrům ohniště může tvořit výrazný estetický prvek a být například součástí clonicí zídky. Dřevo na topení musí být kvalitní a suché; topíme tvrdým dřevem, které schne na vzduchu alespoň dva roky, potom při správném spalování hoří modravými plaménky a uhlíky v ohništi dlouho žhnou. Naproti tomu dřevo měkké, používané při roztápění, má dlouhý, světlý svítící plamen a hoří rychleji, a pro dostatečné vysušení mu stačí rok na vzduchu. Dřevěné brikety mohou při spalování někdy působit problémy; je třeba jejich použití vyzkoušet. Pokud nemá krb dostatečný tah, může se stát, že budou spíše doutnat než hořet a potom někdy vydávají nepříjemný zápach. Nejpoužívanějším palivem pro zahradní krby a grily je ovšem dřevěné uhlí. Skladujeme je v suchu a podpalujeme jen podpalovači, které jsou k tomu určeny nebo jej přikládáme na hořící dřevěné třísky.

Pohoda na terase

Umístění krbu na terase přiléhající k domu je velmi příjemné a provozně vyhovující, dovolí totiž maximální využití krbu za každého počasí. Posezení zpříjemní alespoň částečné zastřešení – pergola krytá průsvitným materiálem anebo stínicí markýzy umožní využití i v drsnějších podmínkách časného léta či přicházejícího podzimu, kdy jsou noci ještě (už) chladné. Různé dřevěné konstrukce poskytující ochranu před větrem i ostrým sluncem můžeme nechat popnout kombinací několika druhů popínavek a využít i závěsné nádoby s letničkami, které budou atraktivní po celý rok a oživí vůni grilovaného masa nevtíravou vůní květů. Jen pozor na žár vycházející z ohniště, který může být intenzivní i několik desítek centimetrů okolo a rostliny by zničil.

V zahradním zákoutí

Krb volně umístěný v zahradě bude mít nejmenší přímou vazbu s domem. Pomocí modelace terénu, kamenných zídek, živých plotů a důmyslně promyšlených pergol a jiných dřevěných konstrukcí spolu s dobře zvolenými keři, popínavkami a trvalkami získáme intimní prostor k posezení a bujarým oslavám bez obav z rušení sousedů. Přístupová cesta od domu k takovému skrytému posezení může využít krásy šlapáků uložených do trávníku, kombinovat dřevo a kámen nebo cihly, pokud bude krb zděný z kamene nebo cihel; ale i cestička vysečená do lučního trávníku tam, kde nebude krb využíván příliš často, nás provede příjemnými zákoutími zahrady k místu lukulských hodů.

Stavíme sami

Klasické zahradní krby, u nás tak populární a rozšířené, jsou konstrukčně velmi podobné otevřeným vnitřním krbům. Prefabrikované, takzvané grilovací krby z keramických nebo betonových dílů jednoduše postavíme jako stavebnici; ale jednoduchý krb si můžeme postavit také vlastními silami, tedy spíše silami šikovného zedníka. Stavební materiály pro venkovní krby musí být odolné povětrnostním vlivům, aby například kámen, ze kterého krb postavíme, nenasákl vodou a v mrazivých dnech nepopraskal. S výběrem vhodného kamene si necháme poradit od odborníka, dobře použitelné jsou místní materiály, jako je břidlice, žula, rula. Krb můžeme vyzdít z přiznaných cihel, pro ohniště lze použít jemnozrnné horniny jako jsou čediče, serpentiny a opuky s malým obsahem vápníku, ale většinou se vyzdívá nebo obkládá šamotovými cihlami, plátky a tvarovkami. Pro úsporu práce a času lze také zakoupit samostatnou topnou vložku z litiny nebo ocelového plechu.

SN Je libo něco menšího?

Pokud jsme omezeni prostorem, například disponujeme jen malou terasou nebo balkonem, potom sáhneme po některém ze zahradních grilů, například po elektrickém, který můžeme využít příležitostně i v kuchyni. Čistý provoz je výhodou také plynových grilů, ať už těch s lávovými kameny nebo s litinovými pláty, odpadne manipulace s palivem a stačí jen zapálit plyn. Zato klasické grily na dřevěné uhlí zase dodají pokrmům nezaměnitelnou vůni kouře.
Poněkud netradičním způsobem je úprava masa na kameni. Nad ohniště umístíme kamennou desku z mramoru, jemnozrnné ruly nebo podobného materiálu, zatopíme u kraje, aby se deska prohřívala pomalu a nepraskla, a udržujeme mírný oheň. Takto připravíme skvělé steaky, zeleninu i ovoce a také pečivo, nic se nepřipaluje, omastek nekape a plameny nekouří… Také už se těšíte na léto?

Jana Reichlová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *