Zahrada

Dopřejte si krátkou dovolenou na zahradě na vlastní dřevěné terase

1. Správné dřevo: tvrdé a pevné

Na stavbu terasy jsou v zásadě vhodné všechny druhy přirozeně stálého tvrdého dřeva a speciálně stabilizovaného dřeva. Parametry dřeva se měří podle norem DIN 68 364 a
EN 350-2. Zvláště tvrdými a pevnými druhy dřeva jsou tropické druhy bangkirai, bukit nebo massaranduba. Tuzemské modřínové a borovicové dřevo patří mezi dřevo střední tvrdosti.

2. U terasového dřeva je důležitý původ: všímejte si certifikátu FSC

Každý, kdo se rozhodne pro nákup terasového dřeva, by si měl vždy všimnout certifikátu FSC (Forest Stewardship Council). Certifikát zaručuje, že dřevo pochází z lesů obhospodařovaných ekologicky a sociálně spravedlivým způsobem a že nebylo káceno ilegálně.

3. Prkna s rýhovaným profilem

Ať už jde o jednostranné či oboustranné rýhování – rýhování v prkně znamená rozdíl. Rýhovaný profil povrchu terasy zvyšuje odolnost proti skluzu a je příjemný pro bosou nohu.

4. S mírou: správná volba vzdáleností

Při stavbě terasy jsou pro celou konstrukci rozhodující správné vzdálenosti nosných
podkladních hranolů a dostatečně dimenzované průřezy. Příliš velké vzdálenosti hranolů vedou k tomu, že se obkládací prkna prohýbají nebo začínají pružit. Orientační hodnoty pro vhodné vzdálenosti trámů jsou asi 40 až 50 centimetrů.

5. Konstrukční ochrana dřeva: myslete na cirkulaci vzduchu

Při stavebních pracech je nutné dbát na to, aby dřevo nedoléhalo na zem a nebylo tak v neustálém kontaktu s vlhkostí. Pod terasou by vždy měla zůstat vzdálenost několika centimetrů, aby vzduch mohl cirkulovat.

6. Laky, lazury apod. chrání dřevo před větrem a počasím

Slunce, déšť a chlad dřevo silně namáhají. Barevné nátěry a speciální lazury na ochranu před povětrností chrání proti šedivění a zachovávají odolnost různých druhů dřeva. Vřele můžeme doporučit velmi kvalitní tvrdé voskové oleje značky OSMO.

7. Protikořenová textilie a neopren: pomoc proti plevelu a hromadění vody

Aby se zamezilo prorůstání stébel trávy mezi prkny, doporučuje se použití protikořenové textilie nebo geotextilie pod pískovým ložem. Proti hromadění vody ve spárách pomáhají pásy neoprenové fólie, které se sevřou mezi dvěma částmi dřevěné stavby.

Zdroj a foto: HORNBACH

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *