Zahrada

Fukar zahradu vysmejčí za vás

Zahradní vysavač na listí má jednoduchou obsluhu a je lehký, takže s ním může pracovat prakticky každý. Pohodlně dokáže nafouká listy na hromadu třeba do kouta, kterou pak rychle a bez zbytečných ztrát vysaje. Stejně dobře jako na úklidu listí je možné vysavač využít i například na „zametení“ po řezání dřeva nebo v zimě na odfoukání čerstvě napadaného sněhu z chodníků a příjezdových cest.

Na výběr jsou vysavače s elektrickým nebo benzínovým motorem. Stroje s elektrickým pohonem mají tichý chod, jsou lehčí a jsou ideální pro využití kolem domu a všude tam, kde je dostupný zdroj elektřiny. U strojů s benzínovým motorem nejste nijak prostorově limitování a můžete s nimi pracovat kde potřebujete.

Jaký si vybrat?

Pro pohodlnou práci by měl být vysavač vybavený regulací síly chodu, která může být buď plynulá nebo stupňová. „Některé stroje jsou dvojkomorové, takže bez přestavování fungují jako fukary. Nejprve smetí nafoukají na hromadu a pak jen stačí přepnout klapku a vysávají. U jiných je pro změnu režimu třeba vyměnit nástavec, “ upozorňuje Helena Doubková z Mountfieldu. Vysátý odpad končí v objemném vaku, který má obsluha na rameni. Vejde se do něj skutečně mnoho, protože moderní vysavače jsou vybaveny rozmělňovacím zařízením. Silný proud vzduchu žene listí přes speciálně upravené lopatky ventilátoru, který listí rozdrtí a sníží tak jeho objem až o 90%. Výslednou drť se vyplatí vysypat do kompostu, kde se rychle rozloží.

Tím ovšem výčet dostupných „vychytávej“ nekončí. „Pro snadnější práci jsou některé přístroje opatřeny vysunovací teleskopickou trubicí nebo kolečky pro snadnější udržování výšky trubice nad zemí,“ dodává Doubková. Rozdílné mohou být i materiály použité na výrobu vrtulí. Ty mohou být z plastu nebo kovu, který je méně náchylný k poškození například náhodně nasátým kamínkem.

Zdroj a foto: www. mountfield.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *