Zahrada

GARDEN PARTY aneb Grilovačka na obzoru

Venkovní krb aneb romantika táborového ohně

Jaká je nabídka a který z typů bude vyhovovat zrovna mě? Základem je vždy osobní prohlídka nabízeného zboží a porada s odborníkem. Není ale na škodu se před výletem do hobbymarketu vyzbrojit vlastními vědomostmi a tipy.
Zahradní krb není pouze staromilská venkovní okrasa vašeho pozemku, u které se můžete večer ohřát a dívat se do kmitajících plamenů. Dnes nabývá jiného významu, a to především kulinářského. Ano, stejně jako na zahradním grilu si v něm můžete na mřížce ugrilovat maso či zeleninu, ale v tomto stabilním monolitu se skrývá mnohem víc. Využít ho lze jako pec na chléb či koláče i jako troubu na vaření oběda. Zahradní krb existuje i v provedení jako takzvaná „univerzální udírna“, kde si kromě pečení a grilování můžete užít i uzení sýra, klobásek nebo ryb.

Grilovací krb: Stabilní a multifunkční

Zdroj energie:Grilovací uhlí či dřevo

Čas:Krb je ke grilování připraven během chvíle, odpadá starost o klasické montování roštu nad ohniště

Čištění:Postačí pravidelné odstraňování popela a čištění grilovacího roštu

Výhody:

• Alternativa k otevřenému ohništi na zahradě, navíc daleko čistší a útulnější

• Můžete opékat i grilovat, ve variantě krbu s udírnou také udit

• Žádná montáž a demontáž

• Lze umístit do zahrady, altánku, pergoly (není problém postavit komín skrz střechu) a po použití schovat do garáže nebo zahradního domku

Grilovací krby jsou vhodné pro příznivce grilování s vlastní terasou nebo zahradou. Jsou vyrobeny z betonových bloků, odolných vůči žáru, mrazu a povětrnostním vlivům. Vybírat můžete také mezi různými povrchovými úpravami:

• Omítaný povrch: bílá omítka, kterou můžete navíc sami natřít barvou na fasády podle vlastního vkusu

• Otryskávaný povrch: vytváří dojem přírodně vypadajícího kamene, je ale těžší na údržbu

• Vymývaný betonový povrch: vysoce pevný, snadná údržba, stálá barevnost a odolnost

Jaký postup grilování je ten nejlepší?

Vše záleží na druhu pokrmu, zejména na délce jeho přípravy a také na jeho velikosti. Obecně platí, že menší kousky masa grilujeme nejlépe na přímém ohni – tedy na roštu nebo na jehle, které jsou umístěny nad sálajícími uhlíky. Tento způsob se hodí pro druhy pokrmů, které jsou hotové za chvíli, asi tak za 20 minut. Přímým grilováním při intenzivním žáru docílíte úžasně křupavé kůrčičky, a té se jen těžko odolává!

Druhou variantou je grilování nepřímé. Už z tohoto názvu jasně vyplývá, že maso nepřijde do kontaktu s ohněm a tento způsob se tedy více podobá klasickému pečení. Nepřímo připravujeme pokrmy, které potřebují k dokonalé chuti více času, řekněme více jak půl hodiny, a na přímém ohni by se mohly spálit. Mohou to být velké kusy masa, jako například celé kuře nebo část prasete. K tomuto účelu nám výborně poslouží grilovací tácy nebo obyčejný alobal, kterým pokrm na jehle obalíme. Ptáte se, kam se poděla opečená kůrčička? Nezoufejte. Stačí chvíli před koncem alobal odstranit a posledních pár minut nechat dopéct kůrku do zlatova.

!TIPY!

• Při otáčení masa používejte nástroje k tomu přímo určené (grilovací kleště, obracečky). V případě otáčení ostrými předmětem, například vidličkou, maso propíchnete a ztratíte tak vynikající šťávu.

• Ke grilování používejte oleje, které snáší vysokou teplotu, například olivový nebo podzemnicový olej, také speciální marinády. Při použití másla, margarínů nebo slunečnicového oleje dochází při vysokých teplotách k přeměně nenasycených sloučenin v nasycené, a ty bohužel přispívají ke zvýšení cholesterolu v daných pokrmech.

• Kvalita a zdraví grilovaných pokrmů záleží také na druhu ohně. Určitě se vyhněte papíru, přestárlému dřevu nebo jedlovým šiškám – jejich kouř je zdrojem škodlivých látek. Stejně tak je zdraví nebezpečné oheň rozdělávat technickým lihem, používejte vždy speciální podpalovače!

• Jak poznat správnou teplotu dřevěného uhlí, ideální pro grilování? Když mají na sobě rozžhavené uhlíky vytvořenou tenkou vrstvičku bílého popela, teplota je perfektní. Z masa při ní zbytečně neunikají voda a tuk a zůstává tak křehké a šťavnaté.

Najděte gril, který se k vám hodí

Máte zahrádku menších rozměrů nebo nechcete mít krb celoročně venku? Řešením jsou efektivní a zároveň jednoduché grily. Jsou mobilní, takže je můžete kdykoliv ze zahrady uklidit. Některé třeba tak, že je odvezete na kolečkách. Nejrůznější druhy grilů dnes raší jak houby po dešti. Možná si představíte ohniště a rošt upevněný nad ním. V podstatě máte pravdu! Tento princip přetrval dodnes a všechny typy grilů jsou na něm vystavěny. Liší se ale nejen palivem, které se z obyčejného uhlí a dřeva vyvinulo také v elektřinu, plyn nebo lávové kameny, ale také příslušenstvím, velikostí, nároky na čištění a samozřejmě designem.
Dříve, než si pořídíte nový gril, je dobré si vyjasnit některé důležité otázky: Grilujete raději doma, nebo na cestách? Jak důležitý je pro vás pravý oheň při grilování? Jak náročné zvládnete čištění? Nevíte? Možná vám popis jednotlivých typů grilů v rozhodování pomůže.

Otevřený gril na dřevěné uhlí: Pro ty, co se nechtějí vzdát ohně

Zdroj energie: Dřevěné uhlí

Čištění :Vyjímatelná nádoba na uhlí, je potřeba pravidelně čistit a vypalovat rošt. Nejnáročnější typ na údržbu.

Výhody:

• Mobilní, většinou ne příliš těžký, vhodný pro spontánní použití.

• Jde o nejjednodušší typ: zážitek z grilování bez velké námahy, snadné použití.

• Zážitek ze sálajících uhlíků, opravdový oheň.

Tradiční gril, který všichni známe. Výhodou je, že jeho použití je zcela intuitivní. Stačí zkrátka rozpálit dřevěné uhlí a na roštu nad ním grilovat. Tento typ grilu bychom vlastně mohli přirovnat k jakémusi přenosnému a sofistikovanějšímu ohništi. Liší se pouze tím, že kvůli němu nemusíte mít celoročně zničený a špinavý kruh na vaší zahradě. Přesto je dobré zvážit, zda je pro vás ten pravý. Protože používáme uhlí, je jasné, že z grilu půjde kouř a odskakovat mohou i řeřavé uhlíky a jiskry. Tuk odkapávající na žhavé podloží se také často vznítí. Otevřené grily jsou kontroverzní, i co se týče našeho zdraví. Při přípravě hodně tučného masa se bohužel škodlivé spaliny z odkapávajícího tuku opět dostávají do pokrmu skrz kouř. Tedy vše v rozumné míře!

Kotlový gril: Hřeje ze všech stran

Zdroj energie: Dřevěné uhlí, plyn

Čištění: Vyjímatelný popelník z nerezového hliníku, dbejte na čistotu a vypálení roštu.

Výhody:

• Komfortní grilování.

• Zážitek z grilování bez velké námahy.

• Úprava potravin při působení tepla ze všech stran.

Při uzavřeném vyklenutém víku se pokrmy připravují šetrně, rychle a jsou hotové rovnoměrně ze všech stran – je tedy skvělý také pro připravování velkých kusů masa, které potřebují k řádnému propečení více času. Díky nepřímému působení tepla můžete buď péci, nebo grilovat. Dobrým pomocníkem je větrací šoupátko na krytu, kterým lze optimálně regulovat přívod vzduchu.

Plynový gril: Zdravější pokrmy a bezpečně!

Zdroj energie: Plyn (propan-butan)

Čištění: Po jídle jednoduše vypláchněte vaničku grilu, nutná je také údržba a čištění roštu.

Výhody:

• Vhodný zejména pro spontánní použití – gril je rozžhavený během chvíle.

• Zážitek z grilování bez velké námahy – přesná regulace.

• Bez popela a sazí.

• Velmi výhodný ze zdravotního hlediska – bez kontaktu s palivem nevznikají karcinogenní látky.

Plynové grily jsou vhodné jak pro začátečníky, tak pro profesionály. S pomocí regulovatelných hořáků lze přesně kontrolovat grilovací teplotu, takže s trochou šikovnosti dosáhnete skvělých a hlavně chutných výsledků. Výhodou, kterou musí ocenit opravdu každý, je jejich bezpečnost. Už jste někdy slyšeli o požáru, který byl způsoben plynovým grilem? Není tu žádný otevřený oheň, žádný vznícený tuk nebo odskakující jiskry. Nemáte zkrátka nervy na neustálé okřikování svých potomků nebo hlídání svých mazlíčků, kteří se nebezpečně přibližují ke žhavým uhlíkům? Zdá se, že plynový gril tento problém tak trochu vyřeší za vás.

Lávový gril: Pro luxusní chuť masa

Zdroj energie: Plyn

Čištění: Velmi snadné, čistit musíte především rošt. Omastek absorbují kameny, které je nutné jednou za sezónu vyměnit.

Výhody:

• Lávové kameny zachytávají odkapávající tuk, který se už zpět nevypařuje.

• Pokrmy bez nežádoucího aroma plynových hořáků.

• Plynulé regulování, velmi rychlé rozžhavení.

• Díky regulovatelnosti jsou úspornější než ostatní typy grilů.

• Bez kouře a popela.

Plynové grily s lávovými kameny jsou sice o něco větší a těžkopádnější, ale pokud s nimi nepotřebujete často manipulovat, stanou se opravdovým skvostem vaší zahrady. U lávových grilů je palivem plyn, ovšem výkonné hořáky neohřívají přímo rošt, nýbrž speciální kameny z vulkanického materiálu umístěné na kovovém roštu. Ty se díky svým vlastnostem rozžhaví, akumulují teplotu a stabilně ji udržují. A jak je to s chutí pokrmů z lávového grilu? Podle všeho si ugrilované speciality právě z lávového grilu dokážou uchovat své jedinečné aroma, aniž by byly cítit kouřem, plynem nebo by byly poněkud nemastné neslané z elektrického roštu.

!TIPY!

• Lávové kameny musí být rozmístěny rovnoměrně, s menšími mezerami mezi sebou, aby mohlo teplo bez problémů proudit.

• Lávové kameny se doporučují měnit asi jednou za rok, před začátkem nové sezóny.

• Před vlastním grilováním je potřeba nechat hořáky zapnuté na plný výkon po dobu 10 minut. Kameny se tak ohřejí na správnou teplotu a může se začít!

• Ještě než položíte na rošt první kousky masa, klobásek nebo třeba zeleniny, potřete ho jemně olejem. Předejdete tak zbytečnému přichytávání.

• Po grilování doporučujeme zapnout plynové hořáky na plný výkon a zavřít víko grilu. Po pár minutách tuk vyhoří a kameny jsou připraveny na další použití.

Stolní gril: Grilování bez velkého úsilí

Zdroj energie: Elektřina

Čištění: Integrovaná miska na zachytávání tuku, grilovací rošt lze umýt v každé běžné myčce nádobí, popřípadě lehce setřít papírovou kuchyňskou utěrkou.

Výhody:
• Vhodný zejména pro začátečníky, komfortní.
• Bez popela a sazí, není nutné používat tuk.
• Velmi úsporný na místo, možnost použití i na balkoně nebo uvnitř domu.

Stolní grily se snadno sestavují a rychle se zahřívají. Teplotu elektrických grilů lze navíc individuálně nastavovat podle potřeby. Říká se: co je malé, to je hezké. U stolního grilu ještě musíme dodat: užitečné a praktické. Stolní elektrické grily se dají velmi jednoduše použít jak na zahradě, tak v pohodlí domova. Máte ráno chuť na křupavé italské panini? Bez problémů! Stolní gril je zkrátka použitelný kdekoliv a na cokoliv. A jestliže si držíte štíhlou linii, potěší vás jejich teflonová úprava roštu, na které lze grilovat bez tuku. Máte velkou rodinu nebo milujete větší párty? Elektrický gril je samozřejmě k dostání i v klasických zahradních velikostech s podstavcem a odkládací plochou.

Příslušenství a paliva

V grilovacích krbech se nejčastěji používá grilovací dřevo či dřevěné uhlí a grilovací brikety. Na uzení je ale zapotřebí profesionálnější přístup, neboť maso nebo sýr při dlouhém a pomalém procesu vyuzení chutná rozdílně právě podle druhu dřeva, které je k účelu použito. Neprohloupíte, pokud budete při uzení pracovat s tvrdým dřevem z ovocných stromů, které je tou ideální surovinou. Odborníci z OBI doporučují dřevo švestkové, meruňkové nebo třeba jalovec. Je totiž známo, že tvrdší dřevo z listnatých stromů hoří pomalu, klidně a málo praská.

Grilovací rukavice, zástěra a nářadí s delší rukojetí na napichování a obracení pokrmů jsou samozřejmostí pro bezpečné grilování. Kromě těchto základních propriet si můžete svůj jídelní koutek postupně vybavit i dalším příslušenstvím, jako jsou speciální rošty, grilovací jehly, stolky a zahradní nádobí nebo praktické nádoby na uhlí a brikety.

Tip odborníka:

„Stejně důležité jako dodržovat základní bezpečnostní pravidla je i správná péče o gril samotný. Závadám nejlépe předejdete, pokud budete pravidelně odstraňovat připečené kousky masa a přepálený tuk. Gril v dobrém stavu je zároveň bezpečný a pokrmy z něj jsou také chutnější. Při odbyté péči hrozí nebezpečí vznícení připečené vrstvy,“ upozorňuje Otto Bezděk vedoucí zahrady v olomouckém OBI.

Čistota je půl zdraví, doopravdy!

Není žádným tajemstvím, že čištění grilů patří k poměrně nepříjemným činnostem. Když ho srovnáme s konzumací křupavých steaků, není opravdu na co se těšit. Přesto je správné vyčištění základem pro správný chod grilu, ale co je hlavní – pro chuť a kvalitu připravovaných pokrmů. Kdo s tím má své zkušenosti, jistě ví, jak urputně odolávají saze a tuk našim snahám o jejich odstranění. Jak se se špínou poprat?

K čištění grilu je nejvhodnější speciální grilovací ocelový kartáč a jemný čisticí prostředek, který se dá koupit přímo v úpravě pro čištění grilů, krbů nebo i trouby. Před každým grilováním je dobré odstranit popel z nádobky (v případě grilů na dřevěné uhlí) a grilovací rošt vypálit. Až se z roštu přestane kouřit, je to signál pro použití kartáče, kterým odstraníme zbylé nečistoty. Nikdy nezapomeňte na ochranné rukavice, potažmo grilovací zástěru.

A jak zamezit připáleným kusům masa a tuku ještě před grilováním? Zkuste potřít rošt olejem – hodí se mít například olej ve spreji, kterým rošt jen jednoduše postříkáme, a nic se na něj nepřilepí.

Jako prevenci před nepříjemným připalováním můžete také použít grilovací misky, které se pokládají až na rošt a dá se s nimi lépe manipulovat. Nemusíte se bát, že tím ztratíte klasický grilovací šmak, v miskách jsou totiž otvory, které umožňují prostupovat vůni skrz.

!TIP!

• Máte rádi ostré aroma citrónu? U grilování ho můžete použít hned dvěma způsoby! Nejprve před grilováním na potření masa nebo přímo roštu, který pak působením tepla uvolňuje svěží citrónovou vůni. Citrón se ale bude hodit i při čištění! Rozkrojte citrón na půl a dužinou čistěte kovová vlákna roštu ještě za tepla. Spolu s uvolněnou šťávou se odplaví i připečené usazeniny.

• Pokud čistíte gril po grilování, je lepší začít dříve než později. Je-li rošt ještě teplý, odstraňování nečistot bude snadnější. Gril také nezapomeňte nakonec do sucha vytřít hadrem, předejdete tak nežádoucí korozi.

Vhodné umístění

Jednoduché a mobilní grily lze umístit de facto kamkoliv. Vždy je ale nutné dbát na bezpečnost. Zkontrolovat je třeba především stabilitu přístroje a také popřemýšlet, jak může gril ohrozit své okolí. Neměl by tedy stát blízko keřů nebo hořlavých materiálů a samozřejmě je nanejvýš rozumné kontrolovat své děti a domácí mazlíčky, kteří by se zpravidla rozhodnou prozkoumávat gril v tu nejméně vhodnou dobu.

Co se týče grilovacích krbů, u těch je výběr stanoviště přece jen důležitější. Rozhodnout se totiž musíme pro stálé místo v zahradě, a tedy zvážit všechna pro a proti. Optimální je postavit krb na rovném terénu a hladké podložce, například z betonu, dlaždic nebo kamenných desek, které pod krbem vytváří dostatečně velkou plochu, jež dokáže zachytit rozpálené uhlíky. Travnatý nebo písčitý povrch není nejvhodnější, protože se může po čase lehce propadat a stabilita krbu je tak ohrožena. Jistě si také nepřejete vypálená kola na vašem pěstěném zeleném koberci.

Chytrým tahem je postavit krb do závětří, poblíž stěny, plotu nebo do klidného koutu zahrady. Jednak se vyhnete nepříjemným problémům s povětrnostními vlivy, které by mohly vaše kuchařské plány zhatit, a navíc je vždy pohodlnější sedět se svými přáteli v klidu a teple.

Zdroj: Připraveno ve spolupráci s odborníky z OBI

Foto: OBI

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *