Zahrada

I účelnost má v zahradě své místo

Větší zahrada se bez zahradních staveb neobejde. Důkazem jsou prvorepublikové vilky, na jejichž pozemcích nechybí často zděný zahradní domek, dřevěný altán nebo pergola porostlá zelení. Některé drobné stavby zpříjemňují pobyt, jiné využijeme k uskladnění zahradního nářadí a vybavení. Někdy jsou dvojnásobně užitečné, protože slouží současně jako dílna. Nejméně přirozené, ovšem vysoce funkční, se zdají plastové skříně a bedny na nářadí, kola, pro uskladnění zahradních doplňků.

Atmosféra důmyslně řešeného zahradního obydlí se v současnosti rozšířila ještě o jeden rozměr – útočiště pro zahradní mechanizaci. Kosu a srp vystřídaly žací stroje, motorové pily, fukary, které vyžadují důslednou ochranu nejen před povětrnostními vlivy. Ačkoli zahradní technika je v podstatě velmi odolná, déšť, mráz a nepřízeň počasí jí rozhodně poškodí.

Domky a domečky

Životnost dřevěného zahradního domku nebo jiné stavby závisí na kvalitě dřeva a konstrukce. Pokud je to možné, porovnáme jednotlivé typy ve složeném stavu – většina dodavatelů nabízí široký sortiment výrobků.
Velkou pozornost při výběru zahradního domku věnujme jeho zastřešení. Střecha musí být pevná a neměla by se prohnout, když střešní panel uprostřed přitlačíme. Silná krytina například s pískovaným povrchem bude sloužit déle než tenká náhražka, která hrozí po třech až čtyřech letech propustností. Také okapové žlaby pomáhají prodloužit životnost chatky.

Přestože nejsou ve standardní výbavě, snadno je dokoupíme a instalujeme. Zkontrolujeme, zda okna dobře přiléhají a přesvědčíme se, že kovové doplňky jsou vyrobeny z nerezavějících materiálů. Šikovná jsou výklopná okna s horními závěsy. Zevnitř domku zjistíme, zda dřevěné obklady dostatečně těsní – pokud zvenčí prosvítá světlo, jde o nekvalitní výrobek. Pevné dveře opatřené příčnými i šikmými vzpěrami doplní kovové zámky a ostatní prvky z hliníku či pozinku. Štítová prkna mají přesahovat střechu po stranách a na koncích nejméně o 5 cm.
Každý větší zahradní domek vyžaduje betonový základ izolovaný proti vlhkosti.

Nekonečně možností

Zejména dřevěné stavby vhodně splývají s rostlinami, zvláště pak, když nové dřevo vlivem povětrnostních podmínek změní svůj vzhled a získá patinu. Tvrdým druhům dřeva dáváme přednost, zejména díky jejich zvýšené odolnosti vůči hnilobě. Vzhledem k ceně je ovšem většina zahradních staveb zhotovena z měkčích druhů dřeva. Ke koupi dostaneme stavební domky, jednoduché chatky se sedlovou, šikmou i rovnou střechou. Zcela otevřená až úplně uzavřená dřevěná garážová stání i osmiboké altány osvěžují velmi odolné altány z ocelových konstrukcí, ošetřené během výroby přípravky proti korozi. Obvykle jsou zelené (i když mohou být natřeny i jinou barvou) a bývají bez oken. Střecha je z neprodyšného voskovaného plátna nebo honosnější skleněná a z PVC. Vyrábějí se i domky ze skládacích hliníkových panelů, mívají posuvné dveře a často jsou vybaveny plastovým oknem. Nepotřebují údržbu a pro malé rozměry slouží jako sklad nářadí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *