Zahrada

Jak pečovat o zahradní nábytek

Pokud se o svůj zahradní nábytek dobře staráte, může i po několika letech vypadat jako nový – sestava LENA, cena: 9499,- (foto: OBI)

Ošetřujeme dřevěný zahradní nábytek

Dřevo jakožto přírodní materiál je nejnáchylnější na venkovní vlhkost, rozdíly teplot, intenzivní sluneční svit a mnohé další. Proto je nutné se o něj náležitě starat a jeho péči nezanedbávat. Primárně je nutné dřevěný povrch udržovat čistý, nejlépe pomocí jemného kartáče nebo vysokotlakého čističe, do kterého lze použít speciální čistidlo na zahradní nábytek. Pokud je nábytek narušen silněji, měl by být obroušen jemným brusným papírem až na zdravé dřevo a následně opraven dvousložkovým tmelem. Před nanesením ochranného prostředku musí být dřevo naprosto suché a očištěné od prachu a mastnoty.

 

Sedmero rad při ošetření dřevěného nábytku:

  1. Na podlahu rozprostřete noviny či krycí fólii, abyste nevytvořili žádné skvrny
  2. Před aplikací nátěru zbavte dřevo všech nečistot, mastnot a nerovností, se kterými si poradíte prostřednictvím brusného papíru, se kterým brousíte ve směru struktury dřeva
  3. Následně nanášejte tenkou vrstvu ošetřujícího prostředku
  4. Ideálně nátěr ještě jednou opakujte, čímž zvýrazníte a prodloužíte jeho účinek
  5. Přípravky a oleje neaplikujte na přímém slunci nebo za vysoké vlhkosti (po dešti, před deštěm)
  6. Přípravky a oleje nanášejte ve směru struktury dřeva
  7. Po aplikaci olejů otřete nábytek měkkým savým hadříkem

 

Letáky a katalogy OBI. Prohlížejte aktuální letáky OBI na oBydleni.cz

Tip odborníka:

„Dřevěný nábytek se dá rovněž ošetřovat pomocí vysokotlakých čističů s nádobkou. Nábytek nejprve zbavíme nečistot, poté čističem prostřednictvím nádobky s impregnantem, která se smíchá s vodou, nanášíme impregnační prostředek,“ radí Karel Rubeš z OBI Prosek Praha 9.

 

V případě hliníkového nábytku je třeba dbát především na jeho správné uskladnění. Sestava Patio, cena 9999,- (foto: OBI)

V rámci správné údržby bychom neměli zapomenout ani na šrouby a další kovové části nábytku. Sestava Stockholm, cena 10499,- (foto: OBI)

 

Pryč s korozí a nechtěnými houbami 

Při údržbě zahradního nábytku bychom rovněž měli věnovat pozornost kovovým částem konstrukce – kontrolovat a čistit šrouby, abychom předešli rzi.  V případě, že je váš nábytek i přes veškerou péči napaden dřevokaznými houbami, ošetřete postižené místo vodou s roztokem chloru, který houbu zahubí, napadenou část nábytku vybruste smirkovým papírem, zatmelte, následně ošetřete impregnačním prostředkem a napusťte olejem na tvrdá dřeva. 

Jak ošetřit ratan, hliník a plast? 

V podstatě lze říci, že na zbylé druhy nábytku nám postačí vlažná voda, neagresivní mycí prostředek a hadr, který nepouští žmolky. Důležité je přes zimu nábytek uskladnit na suchém místě, kde nebude vystavován kolísavým teplotám a kde na něj nebude svítit slunce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *