Zahrada

Jak vysadit předzahrádku

Připravte si půdu

Půdu je třeba před začátkem sázení upravit. Musíte ji dobře porýt a přidat ji nový substrát a zeminu. Hnojivem rozhodně nešetřete! To je základ plodné půdy. Chcete přece, aby se vaší předzahrádce dařilo.

předzahrádka

Jaké jsou vhodné dřeviny pro předzahrádku

Záležet bude samozřejmě na tom, jak velký prostor máte k dispozici. Někteří si mohou dovolit i velké stromy, ovšem ty je třeba pečlivě zastřihávat, aby plně nezastínily dům. Stejně tak postupujte při sázení. Ty největší dřeviny sázejte dozadu, menší dopředu, aby se navzájem nekryly a všechny krásy byly vidět. Je vhodné vybírat stálezelené a kvetoucí keře. Chcete se přece těšit ze zeleně celoročně.  

Mezi nejoblíbenější rostliny do předzahrádky patří vřesy. Ty mají krásné květy po celý rok a zabarví vaši předzahrádku do pestrých barev. Mnoho zahrádkářů pak ocení keř zimostráz (buxus), který se dá dotvarovat do různých tvarů. Nejpopulárnější je klasický tvar koule, který působí upraveně a kreativně. Bude zkrátka vidět, že se o vaši zahrádku pečlivě staráte.

Velmi oblíbené jsou šeříky nebo pustoryl (Philadelphus). Levandulové keře pak provoní vaši předzahrádku. A růže, ačkoliv vypadají skvěle, jsou velmi nenáročné. Stačí zasadit a sledovat, jak vám zdobí vaši předzahrádku.

Jedny z trvalek, která se prodává v mnoha různých barevných kombinacích a na pěstování jsou velice nenáročné, jsou denivky (například denivka plavá, denivka žlutá).

předzahrádka

Nezapomeňte na doplňky

Vaše předzahrádka může být obohacena o různé doplňky, které nejsou darem přírody, ale obchodu se zahradnickými potřebami. Na mysli máme například zahradní dekorace v podobě trpaslíků či různých zvířátek. Velmi oblíbené jsou také malé fontánky nebo jednoduché velké kameny, které dotvoří ten správný nádech přírody. Pokud to prostor dovoluje, vytvořte si na vaší předzahrádce okrasné vodní jezírko. To bude vypadat naprosto nádherně!

V jednoduchosti je krása

Samozřejmě, že nic se nemá přehánět. Někdy je méně více. Proto si pečlivě rozvrhněte, kde vysadíte jaký keř, strom či rostlinu. V případě, že byste to plácali jedno přes druhý, rázem byste ztratili svou filosofii a předzahrádka by byla příliš přeplácaná.

Zdroj fotografií: unsplash.com, bhg.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *