Jarní vzpruha

4.4.2008 | Redakce | Rubrika - Zahrada

Jarní vzpruha

Třebaže si s námi počasí zatím pohrává, jaro se již dostalo ke slovu a zahrádkářská sezóna začíná. To jistě nemusíme připomínat těm, pro něž je zahrádka koníčkem. Právě pro naše čtenáře-zahrádkáře jsme připravili dubnový speciál. Jako téma měsíce dubna jsme zvolili právě zahrady a vše kolem nich. Vy, kteří se o zahrádkaření nezajímáte, nemusíte však mít strach. Souběžně s tématikou Zahrady nadále uvádíme články o bydlení! V rámci speciálu vám tentokrát přinášíme zajímavé informace o jarní zelenině, která se sklízí brzy po výsevu a dá se pěstovat i na balkoně panelákového bytu.

Ředkvičky

Do lehkých salátů a jako rychlou svačinku, kterou jen pokrájíme na chleba, jistě oceníte ředkvičku. Neměli bychom tuto zeleninu podceňovat jen kvůli jejímu malému vzrůstu a, pro některé příliš výrazné, chuti. Její největší předností je brzká sklizeň, obsah důležitých vitamínů, minerálů i vlákniny. Štiplavé chuti se snadno zbavíte, pokud ředkvičky spaříte.

Ředkvičky pěstujte nejlépe v propustných hlinitých půdách. Ty by neměly být příliš lehké, rostliny potom snadno vybíhají do květu. Pozor dejte na stálou půdní vlhkost. Semena vpravujeme do hloubky 1cm, ne příliš hustě. Rostliny by měly být v řádcích od sebe vzdáleny 3 – 5 cm. Pro jarní výsev jsou vhodné odrůdy „Rota“, „Saxa, „Hilmar“, „Karissima“, „Eterna“. Vysévat můžete od března, k vývoji stačí ředkvičce na jaře přibližně šest týdnů. Vysévat i sklízet však lze i několikrát za sezónu. Bydlíte-li v panelákovém bytě a nemáte jinou možnost, nic vám nebrání pěstovat ředkvičky na balkóně v bedničce či truhlíku s kvalitní zeminou. Čerstvá zelenina vždy po ruce je nedocenitelná!

Co dobrého ředkvičky našemu organismu přinášejí? Především jsou bohatým zdrojem vitaminu C, který chrání imunitu a působí jako antioxidant. Dále obsahují kyselinu listovou, nezbytnou pro zdravý vývoj plodu v těle matky i pro celkovou fyzickou a mentální kondici. Skrývá se v nich také selen, jenž podporuje produkci hormonů štítné žlázy a je důležitým prvkem pro plodnost mužů. Za ním následují vápník, hořčík a draslík.

Typickou chuť dodávají ředkvičkám hořčičné oleje, jež rostlinu ochraňují před napadením škůdci. V našem těle působí proti bakteriím a plísním na sliznicích. Zmírňují také nadýmání, průjmy a různé střevní a žaludeční potíže. Působí dezinfekčně, léčí rýmu a kašel.

Ředkvičky jsou nízkokalorické a díky obsahu potřebných látek je oceníme nejen jako doplněk hlavních jídel, ale také jako přesnídávky a svačiny.

Zahájit diskuzi Přidat k oblíbeným Doporučte článek Sdílet

Související články

Trvalka sezóny

Trvalka sezóny

17.4.2008 | Redakce | Zahrada

Český spolek perenářů letos vyhlásil trvalkou sezóny kopretinu. Tuto květinu všichni známe jako luční, stejně dobře ji však můžeme využít v okrasném z... Celý článek

Kombinace rostlin v zahradě

Kombinace rostlin v zahradě

11.4.2008 | Redakce | Zahrada

Jedním z mnoha tajemství úspěšného zahrádkaření je znalost, jak kombinovat rostliny na záhonech. Když už to příroda zařídila tak, že si některé druhy ... Celý článek

Zámková dlažba 2. díl

Zámková dlažba 2. díl

1.11.2007 | Ceskykutil.cz | Zahrada

Nabídka na trhu stavebních materiálů je v současné době natolik vysoká, že i profesionálům činí potíže se v ní orientovat. O mnoho hůře jsou na tom la... Celý článek

Zámková dlažba 1. díl

Zámková dlažba 1. díl

25.10.2007 | Ceskykutil.cz | Zahrada

Ne každá volná plocha je vhodná k osázení trávou nebo kulturními rostlinami; někudy také musíme procházet, jezdit na kole či parkovat automobily. Již ... Celý článek

 

Odkazy

Zahradní párty stanySvět bydlení - magazín o bydlení a životním stylu