Zahrada

Na vysokou trávu platí speciální stroje

Motorová kosa s vysokou trávou zatočí

Nejúčinnějším bojovníkem proti takovému nadělení je motorová kosa, se kterou si s přerostlou trávou hravě poradíte. Velkou výhodou přitom je, že se s ní člověk bez problémů dostanete i do míst, kam to s běžnou sekačkou (např. vřetenová sekačka) není možné. Vysekávat se tak dají například i strže nebo příkopy. Ale stejně dobře jako s vysokou trávou se motorová kosa vypořádá i s plošným sečením větších ploch a udržováním běžných trávníků. Jak je to možné? Je to díky široké škále vyměnitelných pracovních nástrojů. Stačí vyměnit standardní vyžínací kotouč za některý z řady žacích nástrojů a stroj si poradí i s tuhou trávou kolem cest, přerostlým porostem, houštím nebo náletovými dřevinami.

„Bubnovku“ nezastaví vysoká tráva ani svah

Kdo potřebuje rychle a efektivně sekat vysokou a přerostlou trávu na větších pozemcích nebo loukách, pro toho je nejlepší volbou samochodná bubnová sekačka. A proč právě tento stroj? Jeho výhodou je pohodlí při práci a rychlost s jakou sečení zvládá. S přehledem přitom zlikviduje trávu vysokou až 1,5 metru. Je to díky tomu, že buben je umístěn před sekačkou, takže seče čelně v otevřeném prostoru a není limitován výškou trávy, jak je tomu u běžné rotační sekačky. Bubnovou sekačku navíc nezastaví ani svažité pozemky. Díky kolům opatřeným šípovitým vzorem má velmi dobrou stabilitu a prostupnost i náročným terénem. Je natolik robustní a výkonná, že ji nezastaví ani drny nebo krtiny, které rotujícím bubnem zároveň urovná.

Kultivátor to je všeuměl

Vůbec nejrychlejšího a nejvýkonnějšího pomocníka ze všech strojů na sekání trávy získáte, když ke kultivátoru připojíte bubnovou sekačku. Ta může mít šířku záběru až 100 cm. A pokud si navíc pořídíte sedačku Quatro, budete si jen pohodlně a bez námahy sedět na sedadle řídit. Jen sekáním trávy ovšem využití kultivátoru zdaleka nekončí. Se širokou škálou připojitelného příslušenství se promění v celoročního dříče, se kterým zastanete celou řadu dalších prací. S vozíkem můžete například přepravovat nejrůznější materiál, se sněhovou frézou se zbavíte starostí s odklízením sněhu a s drtičem zlikvidujete až 8 cm silné větvě. K dispozici je i celá řada příslušenství pro péči o půdu.

Text a foto: Mountfield

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *