Zahrada

Osvětlení zahrady ocení každý majitel i návštěvy

 

Nepodceňujte správný výběr svítidla

Zárukou kvalitního osvětlení s dlouhou životností je jeho správní výběr, kvalitní značka a dobré umístění svítidla. Požadavky na svítidla venkovní jsou specifické a každý potřebuje nasvítit zahradu jinak. Venkovní svítidla musí mít příslušný stupeň krytí IP 44-68 podle toho, kde budou umístěny. Čím je číslo udávající stupeň krytí vyšší, tím větší je ochrana svítidla před povětrnostními vlivy jako je mráz, voda, malé částečky a další. Po venkovních svítidlech budeme požadovat především bezúdržbovost a dlouhou životnost, abychom nemuseli na hůře dostupných místech často měnit světelný zdroj.

Moderní technologie používané dnes pří výrobě svítidel zaručují velmi dobré vlastnosti svítidel a jejich dlouhou životnost. O venkovní svítidla bychom se neměli muset často starat a měla by vydržet i drsnější podmínky, které jim připraví každoroční počasí. Dalším důležitým kritériem je v dnešní době samozřejmě také úspora – venkovní osvětlení musí být úsporné a proto doporučujeme co nejkvalitnější svítidla s úsporným anebo LED světelným zdrojem, který je sice finančně náročnější při prvotní investici, ovšem z dlouhodobějšího hlediska se díky úsporám vyplatí v každé domácnosti.

 

Dekorační i praktická svítidla

Všechna svítidla umístěná venku slouží jako hezká dekorace i praktickým účelům v podobě lepší orientace na zahradách a v okolí i těsné blízkosti domů. Pokud chceme nasvítit například fasádu domu, což je velice časté a vkusné řešení venkovního osvětlení, zpravidla používáme nástěnná venkovní svítidla, která svítí směrem nahoru či dolů anebo oběma směry. Některá nástěnná svítidla svítí také do prostoru a ty se pak nejlépe hodí pro osvětlení balkonu či terasy. Ke vchodovým dveřím či u vjezdu do domu používáme často nástěnná venkovní svítidla s čidlem.

Venkovní osvětlení s čidlem jsou praktická a úsporná, protože svítí pouze tehdy, zachytí-li pohybový senzor pohyb v jeho blízkosti a nastavit můžete ve většině případech také dobu svícení. Svítidla s pohybovými čidly jsou skvělá také jako prevence proti zlodějům. V případě venkovního osvětlení řešíme také osvětlení chodníků a příjezdových cest k domu, kdy používáme pojezdová zápustná svítidla anebo venkovní sloupky umístěné podél cesty. Pro osvětlení pergoly anebo zahradního altánku vybíráme závěsná či designová stropní svítidla. Protože se v okolí svého domu samozřejmě snažíme vytvořit co nejpříjemnější atmosféru, snažíme se také zvýraznit zajímavé prvky v podobě zahradních jezírek či okrasných stromů. Volit můžete mezi mnoha druhy designových i klasických svítidel z naší nabídky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *