Zahrada

Perla Zeleného ostrova

Naplavená úrodná zem bez obsahu vápence na lesnatých pozemcích mlýna umožnila již v roce 1860 prvnímu z rodu Walpolů založení sbírkové zahrady. Za její dnešní krásu vděčíme zejména entuziasmu trojice synů zakladatele. V majetku pěti generací rodiny byla neuvěřitelných 112 let, až v roce 1980 ji zakoupila paní Jay, která spolu se svým synem a jeho rodinou dodnes obývá komplex budov ve střední části zahrady.

Robinson a jeho vize

Na řece Vartry byla uměle vytvořena šestice kaskád, kterou v brzkém jaře každoročně překonávají táhnoucí lososi, přes řeku se klenou čtyři mosty včetně visutého a japonského. Zahrada je protkána sítí cest a meandrujících pěšin, snad z každého zákoutí se otevírá neuvěřitelný pohled či průhled na promyšlenou kompozici sametových svěže zelených trávníků, stromů, keřů, květin, cestiček a potůčků. Pozoruhodná kombinace divokých, zplanělých a exotických rostlin v podrostu letitých stromů spolu s tak rychle se měnící oblohou a ostrým přímořským sluncem vytváří neopakovatelné scenérie, přesně v duchu filozofie Williama Robinsona, známého irského tvůrce a zakladatele myšlenky „přírodní divoké zahrady“. Nejen odborník bude unesen sbírkou více než pěti tisíc druhů rostlin, pocházejících z obou polokoulí; rostou tu například myrta z Chile, tasmánské eukalypty, australská grevilea a mimóza, kakost z Madeiry, dub z Kavkazu anebo rododendron z Indie. Zahrada se pyšní záchrannými národními sbírkami i speciálními kolekcemi, například exotických eukalyptů, dorůstajících rekordních výšek přes 25 m, zde nalezneme 40 druhů. Za zmínku také stojí, že se do dnešního dne dochovaly záznamy o původu každé rostliny, vysazené mezi roky 1870 a 1916. V zahradě každý rok přibývají nové rostliny. Nejmladší částí je nově založeného arboretum v blízkosti Kuchyňské zahrady.

Prostor pro přírodu

Zahrada je členěna do několika tématických celků, využívajících dané přírodní podmínky, přítomnost řeky a vzrostlého lesa. Na vstupní budovy s občerstvením a obchody se suvenýry navazuje původní Sad, jehož existenci potvrzuje už jen jediná prastará jabloň. Ohraničuje jej několikametrový bukový živý plot, vysazený v roce 1927. Zvídavý pozorovatel, který rozhrne listy, bude překvapen hustotou větvoví a přes očividné stáří dokonalým zdravotním stavem. V této části najdeme sbírku trvalek, původem od Evropy po Nový Zéland. V pozdním září zde kvete obří magnolie velkokvětá, rostoucí nad pískovcovým mlýnským kamenem z původního mlýna.

Přes řeku nás od návštěvnického centra převede visutý most, z něhož jsou překrásné výhledy po řece. Na vodní kaskádě nad mostem pravidelně loví volavky. V části zvané Ostrov meandrují úzké cestičky a několikrát přecházejí potok. Od časného jara je zde možné obdivovat trvalkové výsadby (hosty, etážovité japonské prvosenky, prstnatce, lilie a jiné) na březích, stíněné rozmanitými stromy a keři a benefitujícími z čerstvé vlhké půdy. Počátkem června rozkvétá unikátní obří himálajská lilie, která naplňuje podvečery v zahradě omamnou vůní.
Podél říčních břehů kromě obřích guner, hnízd kachen, kopců lesních udaten a žlutých kosatců potkáme i trsy obyčejných kopřiv – a ne náhodou – majitelka totiž kromě toho, že zásadně nepoužívá žádnou chemii, ponechává prostor přírodě…

Zahradníky nepotkáte

Na pravém břehu řeky stojí altánek, v němž je pamětní deska věnovaná všem hlavním zahradníkům od založení. Moc jmen tu není a mnoho jich této zahradě věnovalo celý svůj život. Navazující Javorová alej fascinuje zářivými barvami japonských javorů ve kterékoliv roční době, v podrostu kvetou na jaře záplavy zplanělých cibulovin včetně lilií – tak jako ostatně v celé zahradě.
Středoevropana určitě překvapí Palmová promenáda podél travnatého bulváru a monumentální Azalková promenáda stíněná eukalypty. Jen azalek a rododendronů zde roste na 150 druhů, spolu s mnoha druhy a kultivary kamélií tvoří lesní podrosty a doprovody cest a stezek na pravém břehu řeky, které jsou nejkrásnější v květnu a červnu.

Unavený návštěvník může posedět na některé z mnoha dřevěných litinových laviček a kochat se proměnlivou krásou zahrady, nebo si zajít na silný čaj s mlékem a vynikající zde pečené sladké dobroty či sendviče. Zahrada je otevřena veřejnosti od března do září a pro větší skupiny jsou organizovány návštěvy s průvodcem – s odborným výkladem samotné hlavní zahradnice. Ten, kdo očekává zástupy zahradníků pečujících o zahradu bude určitě překvapen – pracují zde pouze dva stálí zahradníci a hlavní zahradnice. Během léta zde můžeme potkat ještě studenta na praxi anebo vnuky majitelky, odpracovávající si své kapesné.
Překrásná zahrada bude potěšením pro znalce i pro toho, kdo jen touží vidět něco opravdu krásného. V každé roční době nabídne potěchu všech smyslů a nové inspirace a myšlenky pro vlastní zahradu.

Jana Reichlová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *