Zahrada

PODZIMNÍ ZAHRADA: 2.díl – Péče o trávník

Chcete-li mít krásně upravený trávník na zahradě a kolem domu, určitě už v dnešní době nepoužijete kosu, ideálně ani tu motorovou. Efektivnější a méně náročná varianta je pořídit si sekačku. Na výběr máte elektrickou nebo benzínovou.

Elektrická sekačka

Elektrická sekačka se lépe ovládá, není náročná na údržbu, není hlučná, ale je závislá na zdroji energie. Po celou dobu sekání za sebou táhnete kabel, takže není vhodné si elektrickou sekačku kupovat, máte-li velkou zahradu nebo louku.

Benzínová sekačka

Benzínová sekačka je výkonnější a silnější než elektrická. Velkou výhodou je nezávislost na zdroji elektrické energie. Přesto, že údržba je už náročnější, na velkých a hustě travnatých plochách vám bude nejlepším pomocníkem.

Travní fréza

Kompletní péči o trávník vám poskytne travní fréza, která může jak frézovat, tak provzdušňovat. Snadno a sami vyměníte frézovací válec za válec provzdušňovací a dopřejete tak vašemu trávníku dokonalou péči jediným přístrojem. Hloubku provzdušňování si nastavíte na stroji zcela sami. Po použití travní frézy bude váš trávník opět dýchat a budou se k němu dostávat živiny, kterým bránil mech, plevele a jiné nečistoty. Například hobby market OBI nabízí travní frézu Combi Care, která skrývá všechny tyto výhody.

NOVÝ TRÁVNÍK

Před tím, než začnete trávník vysévat, je důležité si uvědomit, jestli trávník bude užitkový, volně rostoucí nebo reprezentativní. Neméně důležitá je i zátěž, kterou trávníku podstoupíte – tzn. pro sportovní účely, pro okrasu, pro kvalitní zelené krmivo apod. Na začátku si musíte také uvědomit, kolik času budete věnovat jeho sečení, hnojení, zavlažování a provzdušňování, protože každý druh trávníku vyžaduje jiný přístup. Nejžádanějšími typy trávníků jsou dekorativní, zátěžový a volně rostoucí (louky).

Dekorativní trávník

Žádán hlavně kvůli estetické funkci; je náročný na půdu, plochu osevu a péči; udržuje se ve svěží barvě a nízko střižený.

Zátěžový trávník

Má také estetickou funkci, která je doplněna možností běžného využití a zatěžování (např. pěším provozem).

Volně rostoucí trávník

Pro místa, která není příliš snadné udržovat a sekat; hodí se i na velké sady; pro pozvolný růst ho můžete sekat pouze dvakrát nebo třikrát za rok; do trávníku jsou přimíchány další kvetoucí byliny; nemusíte ho zavlažovat nebo odplevelovat.

Příprava půdy pro setbu

Nejlepším startem pro výsev trávníku je vědět, jaký typ půdy vlastně máte – poté stačí přijít do hobby marketu, kde na základě této informace vám už poradí, jaký trávník je vhodný. Pokud typ půdy neznáte, riskujete, že vámi vybraná trávníková směs neporoste tak, jak jste si představovali. Ideálně ve vašem okolí vyhledejte odborného specialistu, který se rozbory půdy zabývá a poté vám už nic nebrání pustit se do nového trávníku. Plocha, která má být zatravněná, by měla být vyčištěna od kamenů a jiných nežádoucích předmětů. Pokud bude nutné zavlažování, zaveďte drenážní trubky nebo závlahu. Nezanedbejte ani odplevelení svrchních i spodních vrstev půdy. Půdu nakypřete a aplikujte hnojivo, které je vhodné pro daný typ půdy (pro nadměrně kyselou půdu je důležité vápno). Nejlepší půdou pro trávníky je středně těžká půda. Z lehké, či nadměrně těžké půdy můžete udělat ideální osevnou plochu přidáním písku (v případě těžké půdy) nebo rašeliny (v případě lehké půdy). Po nanesení tzv. vegetační vrstvy (10 – 20 cm) ji necháte „ležet ladem“ asi tři týdny. Po opětovném odplevelení, které za uplynulou dobu vzniklo, půdu uhrabte, lehce utužte a naneste hnojivo. Osivo, které jste si pro vaši půdu připravili, můžete rozsévat ručně nebo secím strojkem. Na závěr „nový trávník“ uhrábněte a uduste prkny. Než vám trávník vyroste, nepodceňte zalévání – dejte ovšem pozor, ať trávník nepřemokříte, rovnoměrné rozsetí trávníkové směsi by se tak mohlo sjednotit na několik malých ploch. Proti nežádoucímu rozrůstání trávníku na záhony a podobné plochy využijte travních hran nebo obrubníků, které tomu spolehlivě zabrání.

Druhy travních směsí

Existuje mnoho druhů travních směsí, aby plně vyhověly všem typům půdy. Také ale záleží na velikosti osévané plochy, na využití trávníku (pro sport, rekreaci, na okrasu) a na přístupu slunce (stinná nebo sluneční plocha). Pro travní směs je ideální teplota půdy nejméně 8°C, tedy i vyšší, takže můžete trávník vysévat od jara do podzimu.

Kdy sekat poprvé

Vyrostl vám úspěšně trávník přibližně na 10 cm? V tom případě můžete poprvé sekat zhruba na polovinu. Ale opatrně – trávník není ještě zcela zakořeněný. Je vhodné použít ostrý srp nebo ostrou kosu.

Připravováno ve spolupráci s odborníky z OBI Česká republika s.r.o.

Foto: OBI

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *