Zahrada

Se správným nářadím vám práce půjde od ruky

Mávnout nad výběrem náčiní rukou je krátkozraké. V každé kůlně se sice najde něco, s čím se dá pracovat, ale otázkou zůstává jak. Při špatné volbě nářadí si totiž zaděláváte na velké zdravotní problémy ať už se zády, klouby nebo si na rukách vyrobíte nepříjemné puchýře a mozoly. Naopak správným výběrem nářadí , jako jsou například zahradní pilky nebo nejrůznější druhy ručních zahradních nůžek, rýčů, hrábí i seker si můžete práci v mnohém zjednodušit a zpříjemnit.

Rukojeti

Specializované náčiní by mělo být především dokonale ergonomicky tvarované, aby vám dobře padlo do ruky. Nejmodernější druhy mají nejčastěji topůrka i rukojeti vyrobené z plastů s příměsí skelných vláken a protiskluzové povrchy v místě držení. Při práci jistě oceníte, když je budete moci bez zbytečného prokluzování užívat mnohem pohodlněji a bezpečněji.

S prodlouženou rukojetí můžete i povyrůst. Kupříkladu pokud měříte metr šedesát i s podrážkou a věčné šplhání po žebříku při stříhání stromů vás nebaví. V tom případě zkuste teleskopické nůžky, se kterými můžete stříhat můžete až ve výšce 6 metrů. Jako příklad kvalitního a populárního nářadí můžeme uvést Nářadí Knipex.

Čepele a ostří

Řezné části nářadí by měly být co možné nejostřejší, protože jen s takovými je řez přesný a nebude stromy a keře zbytečně zatěžovat a poškozovat. Totéž platí i o čepelích seker. Velmi podstatnou roli proto při výběru hraje použitý materiál. Obecně se za nejvhodnější považována ušlechtilá oceli, která by měla být co možná nejkvalitnější. Velmi praktické také je, když je na čepelích teflonový povlak, který zabrání ulpívání rostlinných zbytků. Pokud se třeba „poprat se“ s větší překážkou, není od věci použít typ náčiní jako je akumulátorová řetězová pila.

Násady

Dávno už neplatí, že násada má podobu univerzální dřevěné tyče. V dnešní době si můžete kromě takové navíc vybrat mezi ergonomickou nebo teleskopickou. Druhá jmenovaná má výhodu v tom, že s ní může pracovat skutečně celá rodina, protože její délku je možné upravit podle výšky postavy. Navíc s nimi dosáhnete i do vyšších pater větví.

Další zajímavou možností pak je systém, kdy k jedné násadě můžete přiřadit několik druhů nářadí. Například nářadí Combisystem od Gardeny má speciálně modelované rukojeti, u kterých stačí jen povolit šroub a můžete například hrábě vyměnit za česáček.

Zdroj a foto: Mountfield

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *