Zahrada

Sněhové frézy se sněhem zametou

Jaký motor?

V nabídce prodejců je řada typů sněhových fréz, které mají buď elektrický nebo benzinový motor. Před výběrem správného modelu je třeba stanovit si jak často a na jak velkém prostoru ho budete využívat. V úvahu je potřeba vzít i charakter terénu, protože jinak se odklízí sníh z asfaltu nebo dlažby, než například ze štěrkové cesty.

Stroje s elektrickým motorem jsou tiché, lehké a snadno se s nimi manipuluje. Jejich využití je limitováno přívodním kabelem, proto se hodí na práci v blízkosti domu nebo garáže. Pohodlně s nimi budete udržovat malé, rovné a pevné plochy s nízkou vrstvou čerstvě napadaného sněhu.

Sněhové frézy s motorem benzinovými jsou už vybaveny výkonnými spalovacími motory o síle 3 až 13 HP a dá se nimi pracovat prakticky kdekoliv, umožňují i úklid na šikmých plochách.

Podle způsobu nabírání a odhozu sněhu dělíme frézy s benzínovým motorem na jednostupňové nebo dvoustupňové.

Jednostupňové sněhové frézy

Mají nejčastěji motory o výkonu 3 až 7 HP a ocení je především majitelé rodinných domů, chat a chalup. Hodí se na odklízení čerstvého, neumrzlého sněhu na menším prostranství, z pevných ploch, chodníků a krátkých příjezdových cest. U jednostupňových strojů je sníh nabírán šnekovým systémem a odhazován nastavitelným odhozovým komínem až do vzdálenosti 9 metrů. Svou rotací zároveň pohybuje šnek strojem vpřed.

Dvoustupňové sněhové frézy

Tyto stroje si dokáží poradit s velkým množstvím sněhu a zvládnou i kalamitu. Jsou osazeny výkonnými motory o síle od 5,5 do 13 HP a bez obtíží si poradí i s přemrzlým či udusaným sněhem. Za minutu dokáží odklidit až 1,4 tuny sněhu. Hodí se pro větší plochy jako jsou například parkoviště nebo příjezdové cesty, přičemž stejně dobře jako na asfaltu nebo dlažbě čistí i na větších nezpevněných plochách, jako je například štěrková cesta. Dobrou volbou jsou tedy pro provozovatelé penzionů nebo hotelů.

A proč se jim říká dvojstupňové? Fréza nejprve pomocí robustního ocelového šneku sníh nabere a následně jej pomocní vysokoobrátkového ventilátoru odhodí otočným komínem do vzdálenosti až 15 m.

Tento typ fréz je vybaven několika rychlostním pojezdem, kdy si podle aktuální kvality povrchu může obsluha nastavit požadovanou rychlost, a to včetně zpátečky. Moderní modely jsou navíc vybavovány libůstkami jako jsou světlomety pro práci při snížené viditelnosti, elektrický startér, centrální nastaven odhozového komínu nebo vyhřívané rukojeti.

Sníh odklidí kultivátor i traktor

Zajímavou možností jak odklízet sníh mají majitelé kultivátorů. Ty si využívání tohoto multifunkčního stroje mohou ještě rozšířit a pořídit si sněhovou frézu, kdy můžete sníh odklízet pohodlně usazeni na sedadle. Ocelový šnek a odhozový komín pak ovládáte přímo z místa obsluhy. Ke stále populárnějším zahradním traktorům je možné připojit čelní radlici.

Zdroj a foto: www. mountfield.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *