Zahrada

Tipy, jak si bez stresu vybudovat skalku, kterou Vám budou sousedi závidět

Skalku si navrhněte předem

A to nejen na papíře či fotografiích (pokud se inspirujete jinou skalkou), ale také v prostoru, kde budete skalku budovat. Označte si přímo na zemi obrysy celé skalky a jejích jednotlivých částí. Samotné budování skalky Vám pak půjde rychleji a možná to zvládnete i na první pokus. Při návrhu skalky berte ohled na povětrnostní podmínky, zejména pokud jde o intenzitu slunečního svitu, kterému budou rostliny na skalce vystaveny. Pokud máte rostliny, které příliš nesnesou slunce, je vhodné skalku umístit do některé ze stinnějších částí dvorku.

Při budování skalky je také vhodné brát ohled na každodenní provoz na dvorku, který by skalka neměla nijak limitovat (nebo ji čas od času nemine nějaká újma). Skalka by se měla stát přirozenou součástí dvorku, tj. její okraje by měly na zbytek dvorku přirozeně navazovat. Toho Vám pomůže dosáhnout například neviditelný obrubník. Inspiraci můžete načerpat například v tomto článku na webu Prima-naradi.cz

 

Zůstaňte v souladu s přírodou…

Při tvorbě skalky je vhodné inspirovat se přírodou, ať už jde o barevné kombinace či samotné květiny. Z květin si samozřejmě můžete vybudovat i mozaiku, to se budou návštěvy nad Vaší skalkou doslova rozplývat, zde je vhodné si tuto mozaiku nejdříve vybudovat v květináčích a pak ji jen přesadit, tedy alespoň v případě, že nejste profesionální zahradník či nemáte od přírody talent na detail.

 

… a respektujte ji, resp. jednotlivá roční období

Jak jsme již uvedli výše, při budování skalky je vhodné se zabývat povětrnostními podmínkami. Rovněž byste však měli brát ohled na měnící se roční období. Rostliny na skalce vybudované na jaře Vám může spálit sluneční svit či později první mrazíky. Pokud nebudete mít na skalce trvalky, stojí za zvážení nesadit rostliny a květiny přímo do půdy, ale usazovat do skalky celé květináče, které můžete s příchodem zimy přesunout domů.

 

Závěr

Na vybudování skalky si samozřejmě můžete najmout odborníka, díky čemuž se zbavíte všech starostí s výběrem květin, nerostů či polohy pro skalku na dvorku. Na druhou stranu se tím ale ochudíte o ten pocit dobře odvedené práce, která potvrzuje to cítění pro krásu, který ve Vás určitě dřímá. Při pečlivém plánování si skalku dokáží vybudovat i ti z Vás, kteří nemají žádné zkušenosti se zahradničením. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *