Zahrada

Venku lépe chutná

Příprava takového venkovního posezení se pak může stát bezmála rodinným rituálem. Samozřejmě, nejlépe jsou na tom majitelé rodinných domků nebo dvoudomků, kteří mohou zatopit v grilu na dřevěném uhlí a užít si tu pravou romantiku s vůní kouře. Pro majitele bytů by to byl způsob příliš nebezpečný (na malém prostoru poměrně vysoká pravděpodobnost vzniku nechtěných požárů nebo popálení), navíc omezující sousedy – ne každému propečená krkovička a předevčím kouř z doutnajícího uhlí voní… Pro majitele bytů jsou tu tedy grily elektrické a plynové, které lze bez obav používat i na balkónu či terase, která prostorem právě neoplývá.

Plynový gril hořáky poměrně rychle rozpálí lávové kameny, které ohřívají jídlo položené na roštu. Na rošt můžeme položit také mramorovou nebo kamennou desku a pokrmy grilovat na ní. Fajnšmekři tvrdí, že takto připravené maso je neobyčejně křehké a má jemnou chuť. Výhodou plynového grilu je rychlá příprava a také jeho „pohotovost“. Kvůli opozdilcům, kteří nedorazili na grilování včas, nemusíme pracně udržovat oheň – během několika málo minut vychledlý gril znovu rozehřejeme. Čištění je velmi nenáročné, po ukončení grilování jednoduše zahřejeme na pár minut lávové kameny naprázdno.

Menší stolní elektrický gril je velmi praktická záležitost. Snadno přístroj uklidíme do skříně nebo i zásuvky kuchyňské linky – nezabírá žádný prostor a manipulace s ním je velmi jednoduchá. Podmínkou použití venku na balkónu či terase je samozřejmě suché počasí (voda elektřině nesvědčí). Gril jednoduše zapojíme do zásuvky – regulovat se dají i stupně rozehřátí. Elektrické grily mívají sice menší výkon – o to větší prostor ale poskytují uživateli při přípravě jídla – třeba pro přátelský hovor s hosty nebo rodinou.

Foto zdroj: Bionaire, Cloer, Eta, Severin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *