Venku lépe chutná

6.5.2010 | Redakce | Rubrika - Zahrada

Venku lépe chutná

Sluneční paprsky získávají na síle a spolu s nimi sílí také naše potřeba pobytu venku, pod širým nebem. Večery se dlouží a jejich náplní se může stát třeba příjemná večeře připravená na zahradě, terase nebo balkónu. Grilované maso je lahůdka (grilovat se dá navíc také zelenina, pečivo, uzeniny….), kterou si jen málokdo nechá ujít.

Příprava takového venkovního posezení se pak může stát bezmála rodinným rituálem. Samozřejmě, nejlépe jsou na tom majitelé rodinných domků nebo dvoudomků, kteří mohou zatopit v grilu na dřevěném uhlí a užít si tu pravou romantiku s vůní kouře. Pro majitele bytů by to byl způsob příliš nebezpečný (na malém prostoru poměrně vysoká pravděpodobnost vzniku nechtěných požárů nebo popálení), navíc omezující sousedy – ne každému propečená krkovička a předevčím kouř z doutnajícího uhlí voní… Pro majitele bytů jsou tu tedy grily elektrické a plynové, které lze bez obav používat i na balkónu či terase, která prostorem právě neoplývá.

Plynový gril hořáky poměrně rychle rozpálí lávové kameny, které ohřívají jídlo položené na roštu. Na rošt můžeme položit také mramorovou nebo kamennou desku a pokrmy grilovat na ní. Fajnšmekři tvrdí, že takto připravené maso je neobyčejně křehké a má jemnou chuť. Výhodou plynového grilu je rychlá příprava a také jeho „pohotovost“. Kvůli opozdilcům, kteří nedorazili na grilování včas, nemusíme pracně udržovat oheň – během několika málo minut vychledlý gril znovu rozehřejeme. Čištění je velmi nenáročné, po ukončení grilování jednoduše zahřejeme na pár minut lávové kameny naprázdno.
Menší stolní elektrický gril je velmi praktická záležitost. Snadno přístroj uklidíme do skříně nebo i zásuvky kuchyňské linky – nezabírá žádný prostor a manipulace s ním je velmi jednoduchá. Podmínkou použití venku na balkónu či terase je samozřejmě suché počasí (voda elektřině nesvědčí). Gril jednoduše zapojíme do zásuvky – regulovat se dají i stupně rozehřátí. Elektrické grily mívají sice menší výkon – o to větší prostor ale poskytují uživateli při přípravě jídla - třeba pro přátelský hovor s hosty nebo rodinou.

Foto zdroj: Bionaire, Cloer, Eta, Severin

Zahájit diskuzi Přidat k oblíbeným Doporučte článek Sdílet

Související články

Vybíráme zahradní nábytek: když si vaše zahrada zaslouží to nejlepší

Vybíráme zahradní nábytek: když si vaše zahrada zaslouží to nejlepší

25.5.2010 | Redakce | Zahrada

Zahrada je tradičně místem odpočinku a relaxace, čemuž odpovídá i výběr zahradního nábytku. Ten je od klasického pokojového limitován především nestál... Celý článek

Na vysokou trávu platí speciální stroje

Na vysokou trávu platí speciální stroje

20.5.2010 | Redakce | Zahrada

Předpovědi, že bílá a studená zima předznamenává záplavy trávy, se stoprocentně vyplnily. A tak boj proti vysoké trávě letos pro majitele zahrad odst... Celý článek

Voňavé jaro

Voňavé jaro

20.4.2010 | Redakce | Zahrada

S voňavým jarním vzduchem a přibývajícími slunečními paprsky, které stále více hřejí, málokdo odolá a neotevře okna dokořán. A ti z nás, kteří mají u ... Celý článek

Jaro je tu! Jakou vybrat zahradní techniku pro vaše práce?

Jaro je tu! Jakou vybrat zahradní techniku pro vaše práce?

12.4.2010 | PR článek | Zahrada

Po možná až příliš dlouhé zimě k nám konečně dorazilo jaro, sníh opadl a nyní se můžeme zvesela pustit do kultivace našich zahrad a zahrádek. Řada z v... Celý článek

 

Odkazy

Zahradní párty stanySvět bydlení - magazín o bydlení a životním stylu