Zahrada

Vratte travniku zivot

Díky vertikutaci bude trávník přijímat mnohem více živin. (foto: OBI)

Jakmile roztaje poslední sníh, je ten pravý čas zbavit travní porost odumřelých stébel, mechu a plsti. Ty by časem vytvořily nepropustnou vrstvu, která by bránila pronikání vody a mohla by vést až k vysychání trávníku a jeho větší náchylnosti k chorobám.  

 

Mocná vertikutace 

Vertikutace je termín, jímž se označuje mechanické odstranění mechu a plsti z nadzemní vrstvy trávníku. Zvýší se tím průsak vody a živin do vegetační vrstvy, čímž zajistíme dostatečnou cirkulaci vzduchu. Ta podporuje růst kořenového systému a nových výhonků, navíc působí preventivně proti houbovým chorobám. Vertikutátor používáme, když tráva dosahuje maximálně 3 až 4 centimetrů výšky a je suchá.

Tip odborníka: „Nejvhodnější a nejúčinnější hloubka vertikutace je 2 až 3 milimetry, kdy se nože půdy pouze lehce dotýkají. Příliš hluboká vertikutace poškozuje nejen kořenový systém a rostliny samotné, ale i samotný přístroj,“ doporučuje Karel Rubeš z OBI marketu na pražském Proseku.

 

Okysličte trávník 

Aerifikace, neboli provzdušnění, se často zaměňuje s vertikutací. Je třeba je od sebe odlišit, neboť provzdušnění představuje mechanické ošetření travní plochy aerifikačními válci nebo speciálními stroji. Během aerifikace pronikají duté hroty do hloubky 10 až 12 cm a vynášejí válečky půdy, po nichž zůstane v trávníku prázdné místo. Ty se následně zasypávají křemičitým pískem, což zlepšuje vlhkostní i vzdušné podmínky trávníku. Nejvíce se tato metoda uplatňuje na velkých a zatěžovaných plochách, jako jsou fotbalová hřiště. Na domácím trávníku nám stačí vidle, které do pažitu zabodneme do hloubky cca 10 cm a lehce s nimi zakýváme.

 

Doplňte travní řady 

Po vertikutaci může trávník vypadat lehce poničeně, proto je dobré jej dosypat trávníkovým substrátem nebo přihnojit travními hnojivy. Pokud i nadále trávník nevypadá příliš hezky, můžeme ho v závislosti na počasí dosít – rychlému vzklíčení pomůže buď vlhké počasí, nebo pravidelné zavlažování.

 

Dodejte trávníku živiny

Po dlouhé zimě vám tráva poděkuje za dodání živin, které jí chybí. Na trhu jsou k dostání speciálně vyvinutá trávníková hnojiva s dlouhodobým účinkem, nejčastěji ve formě dusíkatých granulí. Po aplikaci se hnojivo a živiny do trávníku uvolňují postupně a působí až tři měsíce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *