Zahrada

Vyzbrojte se, aby záda nebolela

Vtip je v tom zamyslet se a vybrat si na všechny druhy práce jak na zahradě, tak i v okolí domu, to pravé nářadí. A nemusíte mít při tom výčitky, že jste lenoši. Námaha bez smyslu není žádné hrdinství.

Při výběru platí pravidlo, že správné zahradní nářadí bude nejen z kvalitních materiálů a dokonale ergonomicky tvarované, aby dobře padlo do ruky, ale neuškodí i nějaká šikovná „vychytávka“ která práci podstatně zjednoduší.

Do koruny bez štaflí

Stříhat ve výškách můžete i bez hraní na veverku. Stačí si opatři zahradní teleskopické nůžky, se kterými pěkně ze země a pohodlně ustřihnete větve i v korunách stromů, a to až do průměru 3,2 cm. Nastavitelná střihací hlava a střihací mechanismus s velkým převodem dovolují rychlé, pohodlné a bezpečné střihání s dosahem až 6 m.

A stejně jako se dá stříhat nahoře, jde to i dole. Nůžky můžete stejně dobře použít pro vystřihování křoví u země a ušetřit si ohýbání zad. Aby byl střih ostrý a přesný mělo by být vrchní pohyblivé ostří nůžek vyrobeno ze speciální oceli a navíc potaženo vrstvou PTFE, která podstatně sníží tření při pronikání čepele dřevem. V ideálním případě je pak spodní nepohyblivé ostří z kalené nerezavějící švédské oceli. Důležité je, aby takové nůžky měli dobrý tvar, nejlépe háku, protože v takovém případě drží při střihání větev pevně.

Elektrická motyčka okope za vás

Nejen starší lidé, ale i všichni ti, kteří se z nejrůznějších důvodů nemohou nebo nechtějí namáhavě ohýbat, ocení praktickou elektrickou motyčku, které se také říká elektrický rotavátor. Snadno a hlavně rychle s ní prokypříte půdu, kterou tak dokonale připravíte k setí i sázení. Okopávat pohodlně můžete i záhony s rostoucí úrodou, protože díky praktické velikosti se dostanete prakticky všude.

Jak funguje? Elektrická motyčka je vybavena soustavou speciálně tvarovaných ocelových nožů, které zároveň zpracovávají půdu do hloubky až 20 cm i pohybují motyčkou vpřed. Některé modely jsou pro snadnější pohyb v terénu navíc opatřeny přídavným kolečkem.

Na trávu se dívejte svrchu

Nebaví vás ohýbat se pro každou travičku? A proč taky, když se můžete vyzbrojit ergonomicky tvarovanými dlouhými nůžkami na trávu. A pokud budou vybaveny důmyslným servo mechanismem, budete s nimi stříhat pěkně plynule toho, že by se vám čepele zablokovaly. U některých modelů lze navíc otáčet střihací hlavu v rozmezí 360 °.

Zdroj a foto: Mountfield

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *