Zahrada

Zahradní traktor je celoroční dříč

Zahradu poseká 5x rychleji

Volný čas je s ohledem na dobu stále dražší a málokdo ho chce marnit zbytečně. Například majitelé zahrad už nechtějí trávit hodiny při běhání za sekačkou, když je mnohem pohodlnější usadit se za volant elegantních a podstatně výkonnějších stojů. Jsou to ridery a zahradní traktory, které nabízejí kombinaci komfortní práce a výkonu a ve srovnání s běžnou sekačkou dokáží sekat až 5x rychleji.

Není to nejen díky tomu, že mají zahradní traktory až dvakrát vyšší rychlost, ale důležitou roli hraje i záběr sekání. Zatímco u traktorů je standardem záběr od 92 do 122 cm, u běžné sekačky je to pouze od 44 do 48 cm.Takže například zahradu o rozloze 700m2 sekačka poseká za 2 hodiny a traktoru na to stačí pouhých 20 až 30 minut.

Nevíte co s trávou? Vyberte si

K rychlosti sečení přispívá i podstatně objemnější sběrací koš traktoru. Vejde se do něj 6x více posekané trávy než do koše sekačky, takže obsluha traktoru nemusí dělat tolik přestávek na vysypávání. Ať už je vysypávání koše manuální nebo elektrické, je velmi pohodlné, protože je ho možné ovládat přímo z místa obsluhy. Podle momentální potřeby je si u traktoru také možné vybrat jak naložit s trávou. Kdo ji nechce sbírat do koše, má na výběr mulčování. Při něm jsou stébla trávy rozsekána na jemnou drť, která se v trávníku rozpadá a vytváří ekologické hnojivo.

S traktorem do každého kouta

Ideální volbou pro sečení větších, terénně náročných a členitých ploch je zajímavá novinka – ridery s předním sečením. Díky sekačce umístěné vpředu stroje,vyššímu posedu a středovému kloubu s nimi lze i na nerovném terénu dokonale posekat hůře dostupná místa v rozích nebo mezi keři.

Pomocník ke každé práci

Za stále rostoucí popularitou zahradních traktorů je ovšem především jejich multifunkčnost. Díky velkému výběru příslušenství se stávají neocenitelnými pomocníky nejen na pohodlné udržování dokonalého anglického trávníku, ale stejně komfortně po celých 12 měsíců zvládají i komplexní úklid kolem domu, odvoz materiálů a celou řadu dalších prací. Připojit k nim je možné například zahradní válec, dokonalý čistič trávníku, postřikovač, rozmetadlo, provzdušňovač nebo vyhrabovač staré trávy. Velmi praktický je i přívěsný vozík vhodný na převážení zeminy, mulčovací kůry, dříví do krbu nebo jen staré trávy a větví na kompost. Čelní radlici oceníte nejen v zimě na pomoc při boji se sněhovou nadílkou, ale snadno si poradí i s odklízením a přemisťováním jakéhokoliv sypkého materiálu.

Moderní výbava práci zpříjemní

Stejně jako u osobních aut je i u traktorů rozdíl ve výbavě. Správně zvolená může uživateli práci velmi usnadnit a zpříjemnit. Praktická je například hydrostatická převodovka, která je podobná automatické převodovce z auta. Oblíbené je elektromagnetické ovládání chodu a nastavení výšky sečení nebo elektricky ovládané vyprazdňování koše. Užitečný je elektrický startér či tempovat, který bez nutnosti manipulace s pedálem pojezdu udržuje zvolenou rychlost. Se světlomety vás při sekání či odklízení sněhu nezastaví ani šero. A pokud máte nastavitelné sedadlo i volant, pohodlně je přizpůsobíte každé postavě.

K čemu všemu se hodí příslušenství

Závěsný vozík

Vhodný pro odvoz trávy, dřeva, nářadí s nosností až 350 kg. Může mít i sklápěcí korbu, která je zajištěna jednoduchým mechanizmem

Důkladný čistič trávníku

Tento čistič, nebo-li sweeper, z trávníku vymete listí, větvičky i jiné nečistoty, které končí v objemném koši

Těžký travní válec

Ideální pomocník při zakládání nových trávníků nebo vyrovnání stávajících. Po naplnění
vodou nebo pískem dokáže rozdrtit i větší hroudy zeminy

Postřikovač

Vhodný pro boj s plevelem a škůdci

Rozmetadlo

Lze využít jak k rozmetání hnojiv, tak i ostatních posypových látek, jako je například písek nebo sůl

Čelní radlice

Snadno a rychle odklízí sníh, štěrk i jiné sypké materiály

Vyhrabovač staré trávy

Jeho odolné a pružné hroty odstraní z trávníku mech i travní plsť

Provdušňovač (aerator)

Zajišťuje zdravý růst a krásný vzhled trávníku tím, že šetrně narušuje jeho horní vrstvu, aby zajistil lepší přístup vláhy, hnojiv a vzduchu přímo ke kořenům

Zdroj a foto: Mountfield

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *