Židle a stoly

Nezbytní průvodci jídelního stolu

Pro zdravé sezení by měla jídelní židle stejně jako židle pracovní splňovat několik požadavků.
Především by nám mělo sezení na židli být příjemné, v její náruči bychom se měli cítit přirozeně rozhodně déle než po dobu konzumace oběda. Naše pocity přímo ovlivňuje konstrukční řešení, tvar a sklon sedáku i opěráku, přítomnost područek i materiál polstrování. Pro tvary, rozměry a jejich vzájemné vztahy – tak zvanou ergonomii – sedacího nábytku platí zcela jasná pravidla vyplývající z lidské fyziognomie. Držení těla je opěradlem jemně nuceno ke zdravému vzpřímenému sezení, správná výška a sklon sedáku zajistí optimální úhel v ohnutých kolenou.

Téměř rovinný a poměrně pevný sedák židle by měl být přibližně 44-45 cm nad zemí, s mírným sklonem k bederní páteři. Nemusí však nutně podepírat celá záda, stejně kvalitní sezení poskytne i odlehčená konstrukce s opěrákem pouze pro horní polovinu zad. Významnou roli pro naše pohodlí hraje současně hloubka sedu neboli vzdálenost od opěradla k hraně sedáku. Při výběru v obchodě se nebojme na židli posedět nad donesenými novinami. Naše pocity nám po několika minutách spolehlivě napoví, zda s touto židlí čeká naši rodinu příjemná budoucnost.

Pohodlí i pro ruce

Opěrky židli opticky výrazně vymezují vůči okolnímu prostoru, svým tvarem a způsobem provedení podtrhují její styl a kromě toho plní významnou relaxační funkci. Područky, věrní pomocníci při vstávání a decentní opora při usedání, ovlivňují významně celkový estetický dojem z nábytkového solitéru. Navrženy ve správné výši nám umožňují přirozené a pohodlné položení paže ohnuté v lokti. A nejen to: kromě pohodlnějšího držení malého šálku kávy nám usnadňují a zpříjemňují třeba každodenní čtení novin před večeří. Područky dřevěných židlí bývají zpravidla ploché, z masivního dřeva, ale mohou být i kovové, proutěné, plastikové nebo dokonce skleněné.

Nesmrtelný Thonet

Pro naše pohodlí je důležitá přítomnost či absence polstrování a naše pocity ovlivňuje materiál potahu. Staré klasické židle vyráběné již zaniklou firmou Thonet a dodnes často napodobované mnoha světovými designery poskytovaly značné pohodlí i bez polstrování. Jejich ergonomicky tvarovaný sedák dostal ve výrobě tvary kopírující věrně a univerzálně lidské pozadí i volně položené nohy, zkrátka židle nám „padla jako ulitá“. Srovnatelné pohodlí poskytoval proutěný výplet sedáku, který zpravidla kontrastní barvou oživil židli jemným dekorem pravidelného rastru.

Selský styl

Obyčejné selské židle napodobující selský rustikální styl nejsou díky zcela rovným sedákům ze dřeva příliš pohodlné, proto bývají kombinovány s molitanovými látkovými sedáky se snímatelným pracím potahem. K měkkému borovicovému dřevu židle, nejčastěji mořenému v medovém odstínu, se hodí látky s klasickými drobnými květovanými vzory, proužky nebo kostkami. Zajímavě vypadá kombinace více vzorů nebo orámování dekoru jednobarevnou paspulkou. Výraznější výtvarný prvek židli dodají sedáky se sukýnkou, dekorativně působí také stužky, které sedáku zajišťují stálou polohu. Materiál potahové látky je volen adekvátně k materiálu židle – k přírodnímu dřevu přírodní tkanina – nejlépe bavlna či len.

Koloniální styl

Židle v koloniálním stylu z exotických dřev mají sedáky i opěráky často ozdobně vyřezávané nebo odlehčené laťkovými profily, eventuelně vyplněné ratanovým proutím. Vhodné polstrování vytvoří masivní prošívaný polštář z přírodního hrubého plátna barvy světlé kávy, karamelu nebo čokolády. Neotřelý a stylový bude potah z látky evokující svým vzorem srst divoké zvěře – tygrů, zeber, divokých krav nebo žiraf.

Historické repliky

Luxusní židle v retro stylu těžící z historických slohů bohatého měšťanstva – empíru či biedermayeru – mívají polstrování v odpovídajícím stylu. Vzory jsou klasické a dobové – pnoucí se révoví a růžové květy v kombinaci s jemnými pruhy vytkávané zlatavými a stříbřitými vlákny na výrazněji barevném vínovém, modrém či zeleném podkladu. Tyto látky jsou praktické, směsové, s převahou umělých vláken.

Historizující odkaz

Potahy moderních židlí jemně odkazujících na historii jsou decentní a uměřené, zpravidla smetanové či béžové barvy, oživené nanejvýše jemným strukturálním květinovým vzorem. Samostatnou skupinu tvoří židle, které mají polstrovaný sedák i opěrák a tvoří jakýsi přechod od židle ke křesílku. Jejich výhodou je snímatelný a prací potah a jeho snadná výměna pro různé příležitosti.

50. léta

Židle z 50. let s lesklou trubkovou konstrukcí bývají doplněny koženým kontrastně prošívaným polstrováním odkazujícím k automobilismu a doplněným výraznějšími lesklými nýtky.

Současnost

Moderní židle 21. století využívají k polstrování veškeré materiály, které doba nabízí – pravou i umělou kůži, které nejsou téměř k rozeznání, včetně exotických kůží divoké zvěře, látky se speciální nehořlavou a nešpinivou úpravou, látky s kovovým leskem a optickými efekty i látky, které kombinují hladkou strukturu s žinylkovými pruhy.

Nohama na pevné zemi

Stejně jako u ostatních nábytkových solitérů bychom vedle pohodlí neměli zapomínat na bezpečnost, obzvláště v rodinách s dětmi. Předpokladem bezpečného užívání je dostatečně pevná a stabilní konstrukce, zajišťující prostorovou tuhost a únosnost. Vyhýbejme se proto atypickým výrobkům se třema nohama a zvolme raději klasickou čtyřnohou. Lze doporučit léty prověřenou dřevěnou konstrukci, vyztuženou luby, eventuelně dřevěný sedák a opěrák šroubované ke svařované kovové kostře. Kovová konstrukce může být rustikální z černého tepaného kovu nebo moderní z chromovaných nebo nerezovových trubek. Mezi kovovými materiály v bytě se v posledních letech prosazuje lehký hliník, který hraje prim především v nábytku pro mladé. Na nekonformních židlích inspirujících se 60. léty se často objevuje v kombinaci s barevným plastovým sedákem.

Nástrahy moderních materiálů

Moderní židle podle posledních trendů jsou plastové a svým designem se opět hlásí k historii, konkrétně k barevným hippie 60. let. Umělé materiály se opět dostávají ke slovu a do interiéru vnášejí barevné akcenty. Sedáky a opěráky se oblékají do jemných pastelových tónů meruňkové, zelenkavé nebo vanilkově žluté, nebo sebevědomě volí jasné a neředěné tóny základní palety. Hitem poslední sezóny jsou plastové židle odlité „z jednoho kusu“ s ergonomickými. měkce zaoblenými tvary umožňujícími překvapivě pohodlné sezení.

V souvislosti s aktuálností otázky trvale udržitelného rozvoje bychom při výběru židle měli zohlednit také ekologické aspekty. Ani umělá hmota není věčná a výrobky z ní se po čase potýkají s únavou materiálu. Fyzickému dožití plastového nábytku však předchází jeho morální smrt – po několika letech se většina moderního nábytku okouká a nenávratně vyjde z módy. Vzepřít se neúprosnému zubu času se dosud podařilo jen několika málo nábytkovým solitérům slavných návrhářů mezinárodního formátu. Většina ostatního nábytku končí v lepším případě odsunuta na chatách a chalupách, v tom horším na skládkách, kde se plastové kusy budou rozpadat nekonečné stovky let. To obyčejná a poctivá dřevěná židle nás tak snadno neomrzí, lze ji jednoduše repasovat a nově přečalounit nebo obléci do vlastnoručně zhotoveného potahu podle poslední módy. A když už opravdu nastane její čas, můžeme ji s čistým svědomím rozsekat a spálit třeba v krbu uprostřed obývacího pokoje…

Ing. arch. Veronika Haroldová

Zajímají Vás aktuální nabídky židlí či stolů? klikněte zde

Rádi nakupujete výhodně a se slevou? Pro slevové kupóny oBydleni.cz klikněte zde

A pokud sháníte dětské židle, najdete je pod odkazem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *