Židle a stoly

Příjemné posezení…

Jídelní stůl a židle nemusí být vždy jen součástí honosné jídelny. Místo ke klidnému posezení a vychutnání dobrého jídla může být docela klidně i součástí kuchyně nebo obytné místnosti.

Prostor věnovaný každému stolujícímu bývá většinou vymezen hodnotami 60 (až 80) – 30 (až 40) centimetrů. Je to dost, aby si stolující navzájem nepřekáželi a měli kolem talíře dostatek místa na všechny náleitosti (příbory, skleničky, misky a ubrousky…). Výška jídelního stolu se pohybuje zhruba do 70 – 75 centimetrů. Výšce stolu by měl odpovídat i výběr židlí – mezi sedákem a spodní hranou stolu by měl zůstat volný prostor zhruba kolem 30 – 35 centimetrů. Také výška sedáku židle není náhodná, měla by vyhovovat pohodlnému sezení a pohybovat se zhruba někde kolem 45 centimetrů. Také na umístění židlí kolem stolu musí být vyčleněn potřebný prostor – pro pohodlné usazení a sezení (vysunutí židle při vstávání) se počítá zhruba s 50 centimetry od hrany stolu (například při umístění stolu ke stěně). Velikost stolu by měla odpovídat těmto rozměrům a předpokládanému počtu stolujících.

Tvar stolu a židlí je do určité míry otázkou vkusu majitele a možností prostoru. Vybíráme z obdélných i čtvercových stolů, výjimkou nejsou stoly kulaté ani elipsovité. K příslušným tvarům lez podotknout jedině praktický postřeh – kulatý stůl při umístění i provozu zabere vždy více místa než jeho hranatý kolega. Stoly všech tvarů dostaneme také v rozkládací variantě. Je to velmi praktické řešení pro nevelké interiéry, kde se však čas od času sejde více lidí. Stůl se dá jednoduše rozložit pro potřeby více strávníků či honosnější tabule.

Stůl i židle by vzhledem k častému užívání měly být kvalitní výrobky – stabilní, pohodlné a také dobře udržovatelné. Ani nejlepší pokrmy by nám totiž na vratké nepohodlné židli u rozvrzaného stolu nejspíš příliš nechutnaly.

Zdroj foto: Ikea, Lugi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *