Židle a stoly

Svátky designu už ťukají na dveře

Jednou z mála českých nábytkářských firem je bystřický TON, který prezentuje každoročně své novinky nejen na veletrhu v Miláně, ale také během celého roku na veletrzích jako jsou IMM Cologne, 100 % Design London či český Designblok. Již loni se TON v Miláně posunul z pavilonu určeného modernímu nábytku do „designové“ haly mezi nejlepší světové výrobce, a to i díky několika prestižním oceněním, která loni získal.

Letos TON představí opět několik novinek. Po židli 002 a věšáku Tee, které prezentoval již na IMM Cologne, představí zcela novou židle One a Rauma od rakouského designového studia Guggenbichlerdesign… a židli Forssa od slovenského designéra Michala Riabiče. S tím již TON spolupracoval na řadě produktů, například křeslu Wawe, které získalo ocenění Nábytek roku 2011

Každoročně v Miláně vystavuje okolo 1 300 firem a navštíví ho téměř 300 tisíc milovníků designu. Na takovou delegaci je potřeba se řádně připravit, proto mnoho firem spolupracuje na návrhu stánku s osvědčenými designéry. U TONu tomu není jinak. Stejně jako minulý rok spolupracoval TON i letos na návrhu expozice s českým designovým studiem Olgoj Chorchoj v čele s Michalem Froňkem a Janem Němečkem.

A na co že se můžou návštěvníci veletrhu těšit v expozici TON? Tak třeba na „usměvavou“ židli. Ano přesně tak totiž můžeme nazvat židli Rauma, jejíž vzhled předurčuje zaoblený tvar opěráku, který je zároveň i velmi praktický. Ocení ho především dámy, jelikož nebudou muset svoji kabelku už nikdy pokládat v restauraci na zem, ale zavěsí si ji na opěradlo židle Rauma. U židle One se nechali Heike a Harald Guggenbichler inspirovat historií společnosti TON a možnostmi ohýbání, které jsou léty prověřeny. Inspirace vyústila ve vznik neobvyklé a mimořádné židle z ohýbaného dřeva, která je stahovatelná a proto se výborně hodí do kaváren či restaurací. Poslední novinkou je židle Forssa. Její návrh vznikl v rámci interní soutěže vypsané jako redesign židle City. Přístup designéra byl však spíše koncepční a původní židli využil „pouze“ jako model s ověřenými parametry, které by měla přinést také Forssa. T a je však maximálně moderní, více dynamická, s čistě zpracovanými detaily.

Co nám přinese veletrh nového do světa designu, se necháme překvapit a už teď se moc těšíme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *