Koupelny a toalety

Koupelnový nábytek a vše co byste o něm měli vědět

Levně neznamená chytře

Někteří lidé si bohužel myslí, že když koupí levný kus nábytku, ušetří a koupí si pak dražší elektroniku.

Levný nábytek je ale často málo kvalitní, takže investice do něj se nevyplatí. Pokud koupíte levnější varianty a pak objevíte ve spárech nábytku plíseň, protože do něj zatéká nebo se vám skříňka sesouvá před očima, protože spoje korodují, to už je pak potřeba koupit něco kvalitnějšího. Když si spočítáte kolik času a prostředků na skříňky použijete kvůli nekvalitnímu zpracování, raději si dopředu rozmyslete, jestli není lepší do nábytku investovat.

Na co se zaměřit při výběru

koupelnový nábytek

První informací, kterou byste měli v prodejně zjistit, je, z jakého materiálu je vystavená řada vyrobena. I když vám prodejce řekne o sestavě, jak je kvalitní, nenechte se ihned uchvátit a prohlédněte si nábytek zblízka sami.

Materiál nábytku a jeho úprava

Materiál můžete vybírat z masivu, překližky nebo imitací dřeva (MDF, LTD desky). Nejkvalitnější je samozřejmě masiv, který vypadá nejlépe, nejdéle vydrží a také se nejméně opotřebovává. Nevýhodou je pouze tíha nábytku. Masivní kusy jsou nejodolnější, pokud dřevo pochází z tropických rostlin, které jsou na vlhko zvyklé. Takový nábytek se prodává už s kvalitní úpravou povrchu lakem, olejem či voskem.

Dýha je také jednou z variant úprav povrchu, ale není už tak odolná vůči vlhku a opotřebení. Často jsou takto upravené překližky.

Nejhorší variantou do koupelny je LTD, neboli dřevotříska s laminátovou úpravou, a MDF deska, neboli polotvrdá dřevovláknitá deska, která je spojená z kusů dřeva a vláken. Spoje ale nevydrží věčně a s vlhkem v koupelně už vůbec ne. U této desky se tedy může stát, že se bude vlnit anebo praskat, protože ani povrchová úprava neudrží materiál příliš dlouho. Pokud je ale ve vaší koupelně spíše sucho, neobjevují se zde plísně ani tak často netvoříte v koupelně páru, je to jedna z variant.

UV záření

Běžte se podívat do koupelny za denního světla. Je tam hodně světla nebo nemáte v koupelně možnost mít okno? Pokud máte přes den v koupelně hodně světla, investujte do nábytku s UV úpravou. Oceníte to zejména u bílého nábytku, který sice vypadá elegantně, ale často na slunci žloutne nebo se na něm tvoří skvrny. I hnědý nábytek na slunku vybledne, ale ne tak znatelně jako bílý nábytek.

Zkontrolujte spoje a hrany

koupelnový nábytek

Prodejce vám tvrdí, že se jedná o kvalitní a levný kousek? Tak se podívejte zblízka. A to hlavně na spoje. Klidní můžete být, pokud jsou spoje skříněk ocelové. Ty nerezaví a skříňky budou zachovány několik let. Okraje desek by měly být upraveny ABS hranami, což jsou tenké plastové pásky nebo hrany z hliníkového plechu či nerezu. Takový nábytek je určitě kvalitní.

Pokud si vyberete hezký kousek nábytku a spoje nejsou z oceli, dobře se ujistěte, zda nedojde ke korozi.

Důležité drobnosti

Také se podívejte na výsuvné mechanismy a panty. Nejlepší variantou jsou skříňky, které se díky pantům ihned nezaklapnou, ale zavírají se pomalu, aby vám nepřiskříply prsty. Odborně se nazývají panty s tlumiči dorazu.

Dále se podívejte, jestli se skříňky otevřou zcela nebo jen částečně. Částečný výsuv skříňky bývá občas nepříjemný, právě když potřebujete rychle vytáhnout obsah.

Způsob ukotvení a sestavení

koupelnový nábytek

Když už jste si vybrali podle materiálu a dalších drobností koupelnovou sestavu či skříňky, uvědomte si, jestli chcete nábytek spíše ukotvit na zeď, aby takzvaně „levitoval“, nebo jestli vám stačí jej položit na zem.

Nejlepší variantou je dle odborníků „levitující“ nábytek, jelikož se vám do něj tak snadno nedostanou plísně, nezatéká do něj a také se pod ním lépe uklízí.

Když si vyberete klasicky posazený nábytek na podlahu, vybírejte spíše ty postavené na nohách, které vydrží vlhkost a nejlépe tak vysoké, aby se pod nimi dal utřít prach a nečistoty.

Barva nábytku

koupelnový nábytek

Nejelegantnější možností do koupelny je bílý nábytek. Nejenže osvětlí a opticky zvětší místnost, také na něm jde nejméně vidět prach. Nevýhodou je nábytek bez UV úpravy, který slunečním zářením může časem zežloutnout.

Další možností je hnědý dřevěný nábytek. Ten na slunci nezežloutne, vypadá dobře a stejně dobře se s ním sladí i kachličky a podlaha.

Také můžete vybrat barevný nábytek nebo s motivy. Taková alternativa se bude hodit do koupelen, kde máte nevýrazné kachličky a chcete místnost něčím ozvláštnit.

A na závěr to nejdůležitější – rozměry

Než vstoupíte na práh prodejny, změřte si rozměry koupelny anebo si s pomocí někoho šikovného sestavte plánek, aby se vám celá sestava do koupelny vešla.

Zdroj fotografií: pinterest.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *