Tipy a rady

Jak levně vyzdobit byt nejenom mezi svátky

Dekorace nemusí být nijak zvlášť drahé. Občas stačí materiál za pár korun a trochu fantazie, abyste vyzdobili byt lépe, než by to dokázal sebelepší designér.

Výzdobu volte spíše stálou, takovou, kterou nebudete muset měnit co sezonu. Druhá možnost je také vybrat sezonní dekorace, podtrhující atmosféru daného období.

Samozřejmostí jsou nejrůznější obrazy a plakáty. A nemusíte přitom vykupovat galerii – hezké kousky se dají najít a vytisknout jednoduše z internetu.

jak levně vyzdobit byt

Květináče s rostlinami nepředstavují jen strohé keramické misky. Barvy na porcelán seženete v každém papírnictví a pomalovaný květináč působí veselým a příjemným dojmem. Pokud nejste zdatní s barvami, zvolit můžete i jednodušší variantu – papírovou zástěnu obtočenou kolem květináče, či misku ze slepených bavlnek a provázků. Na velikonoce navíc můžete do květináčů dát tématické ozdoby „na špejli“ - papírová zvířátka, obarvená vajíčka modelínou upevněná na kousku dřeva, či špejle, a pletená kuřátka.

Vázy s řezanými květinami dodají bytu barvu i v měsících, kdy živé rostliny v květináčích nekvetou. Vázičky přitom nemusí být nijak drahé – stačí staré sklenice či láhve od piva nebo od marmelád. Etiketu snadno odstraníte obyčejným odlakovačem či běžnými čisticími prostředky. Hnědé sklo pak působí domácky a hodí se obzvláště pro květiny sušené.

jak levně vyzdobit byt

Dobrou volbou bývají různé závěsy a girlandy. Jednak papírové, ale třeba i skleněné. Obrovským trendem jsou závěsné svícínky na ozdobných řetízcích či zvonkohry z polodrahokamů. Na sezonu se také hodí instalovat na strop několik háčků. Na velikonoce a vánoce na ně můžete zavěsit kroucené vrbové proutí. Na to pak jednoduše zavěsíte tématické ozdoby – vánoční koule, velikonoční vajíčka či prostě jen pár peříček. Pokud se vám nechce pokaždé shánět vrbu, můžete také pod strop zavěsit síťku a věšet ozdoby přímo na ní. Tahle dekorace je velice nenáročná na údržbu a zejména zavěšená peříčka budí dojem až neskutečné vzdušnosti a elegance.

Odkládací stolečky na knížky, vázy či další věci se hodí zejména do větších bytů, kde očekáváte návštěvy. V menších by mohly naopak příliš překážet. Koberce příliš vhodné nejsou. Práší se na ně a prach se z nich dostává jen opravdu obtížně. Máte-li doma astmatiky, doopravdy si koupi koberců raději rozmyslete.

jak levně vyzdobit byt

Solné lampy, či misky s kamínky a jinými přírodninami vtáhnou místnost do lesů a skal a více ji spojí s přírodou, takže byt bude působit daleko útulněji. Stejně mohou působit i různé hodinové strojky, drahé kameny a zkameněliny. Ale pozor, čeho je moc, toho je příliš. Raději méně než více, nechcete přece, aby byt působil jako věštírna nebo muzeum.

Příjemnou dekoraci tvoří i různá keramická zvířátka a další ozdoby.

Do kuchyně můžete pověsit sušené ovoce a cibule, či vystavit skleničky s kořením.

Krásné barevné lomy světla mohou vytvářet okenní mozaiky vymalované obyčejnou barvou na sklo – pokud si netroufáte malovat přímo na okno, můžete zakoupit obdélníkové vitrážky, které stačí jen vybarvit a pověsit před okno.

jak levně vyzdobit byt

Pokud chcete ozdobit i vstupní dveře, ideálně se na to hodí různé věnce a přírodní dekorace. Věnce přitom nemusí být jen vánoční. Stačí koupit slaměné korpusy a pak je vždy ozdobit dle daného ročního období. Na jaře můžete na dveře pověsit snítku zlatého deště, na velikonoce zavěsit několik vajíček, v létě vyrobit modrobílý věnec s námořnickou tématikou, na podzim věnec ozdobit spadaným listím a dekorativním umělým ovocem, na dušičky namalovanými dýněmi, na vánoce vyrobit věnec z chvojí s v barvách tradiční červené a na zimu pořídit elegantní bílý proutěný věnec se stříbrnými a modrými ozdobami.

Výzdoba bytu by měla odrážet Vaši osobnost a fantazii, ale jak vidíte, krásný „design“ si můžete pořídit snadno za pár korun.

Zdroj fotografií: pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *