Tipy a rady

Minimalistický interiér nikdy nic nezkazí

Minimalismus jako životní styl

Minimalismus je v současnosti velmi oblíbený. Netýká se jen bydlení a oblékání, ale našich životů jako takových. Výhodou minimalistického interiéru je jistě fakt, že nás nic neruší a my se tak můžeme zaměřit na to důležité. Například sami na sebe, své přátele a rodinu. Zatímco dříve bychom trávili hodiny utíráním prachu z hromady dekorací, nyní tento čas využíváme k seberozvoji a relaxaci.

Minimalistický interiér nikdy nic nezkazí

Kvalita vítězí nad kvantitou

Minimalistické bydlení je charakteristické pro svoji světelnost a vzdušnost. Místo kvantity se zaměřujeme na kvalitu. Nekoupíme si hromadu nekvalitního nábytku, raději investujeme do méně kvalitních a dražších kousků. Velkou roli hrají i materiály, kdy se zde vyskytují hodně ty přírodní. Možná si myslíte, že minimalistický interiér bude vypadat nudně, ale není tomu tak. Minimalistické bydlení nemusí být strohé, jen se vybírá méně kvalitních dekorací a doplňků, které k sobě hezky ladí.

Minimalistický interiér nikdy nic nezkazí

Začít můžete i drobnostmi

Pokud si neumíte představit, že byste měli žít v mnohdy až „přečištěném“ interiéru, ale nechcete ani druhý extrém, kdy máte byt plný všeho možného, můžete začínat hezky pomalu a postupně. Například tím, že si projdete veškeré skříně, které doma máte a vyhodíte vše, co nepoužíváte a nepotřebujete. Hned se budete cítit lépe.

Minimalistický interiér nikdy nic nezkazí

Charakteristické rysy minimalismu

Dalším krokem je zbavit se zbytečných lapačů prachu. Určitě se obejdete bez hromady dekorací, sošek apod. Minimalistický interiér se bez deček, ubrusů a dalších podobných věcí obejde. Pro někoho je čistá minimalistická domácnost snem, pro druhé noční můrou. Ne každému se může líbit vše. Částečně se však o jakýsi řád můžeme snažit všichni.

Minimalistické bydlení je:

  • Jednoduché, bez zbytečných dekorací a lapačů prachu.
  • Je čisté, nábytek má jasné linie.
  • Používá kvalitní materiály: dřevo, kámen, sklo či kůži.
  • Pracuje s jednou až dvěma barvami.
  • Doplňky jsou designové a výjimečné.

Hlavním rysem minimalismu je čistota a účelnost. Vše, co doma najdeme, by mělo mít svůj účel. Proč bychom měli mít vše vyskládané, když to může být ve skříni? Proč by měl být obývák plný všeho možného, když nám stačí pohovka, křeslo, stolek a jednoduchá stěna? Vše musí být praktické a funkční. Nábytek má jasné rysy a geometrické tvary. Jako dekorace mohou posloužit květiny, ideálně v jednoduchých vázách. Obrazy můžete zarámovat do klasických rámů.

Minimalistický interiér nikdy nic nezkazí

Minimalistický interiér nikdy nic nezkazí

Zdroj: unsplash.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *