Zahrada

Promyslete si, jak bude vypadat vaše letní zahrádka

Závidíte svým sousedům jejich krásné květinové záhony a terasy plné zeleně? Nemusíte. Takovouto oázu klidu si můžete pořídit i vy sami. Navíc to není nic složitého. V tomto článku vám řekne, jaké květiny si můžete zasadit, jak je sázet a také jak o ně během letních měsíců pečovat. Třeba v pravidelné péči o svůj záhon najdete jistou míru zalíbení a stane se pro vás formou odpočinku.

Promyslete si, jak bude vypadat vaše letní zahrádka

Jako první vyberte truhlíky

Nejideálnější způsob sázení květin je ten do samozavlažovacích truhlíků. Jistě se několikrát do roka stane, že nebudete na nějaký čas doma. V normálním případě by vám květiny usychaly, u těchto truhlíků se to ale nestane. Dřevěné truhlíky zásobíte vodou a kořeny rostlin si budou čerpat tolik, kolik potřebují. Při nakupování truhlíků myslete na jejich velikost. Některé květiny mají tendence se rozrůstat a malý truhlík by jim nepomohl. Menší rostlinky můžete umístit i do hezkých květináčů. Nezapomínejte však na to, že všechny truhlíky i květináče musíte mít zajištěné proti větru.

Promyslete si, jak bude vypadat vaše letní zahrádka

Světová strana určí, jakým květinám se u vás bude dařit

Každé roční období s sebou přináší několik druhů rostlin, kterým se v dané době daří nejlépe. Na jaře jde hlavně o sedmikrásky, petrklíče, vřesy, astry nebo krokusy. Samotná výsadba rostlin je možná prakticky kdykoliv od jara až do podzimu. Pokud je vaše zahrada orientovaná na jih, bude tady dostatek sluníčka k tomu, aby se zde dařilo levanduli. Nevhodné jsou naopak kapradiny, které by na slunci nevydržely. Pozor si dejte i na již zmíněný vítr, některé druhy rostlin by jej nemusely vydržet.

Promyslete si, jak bude vypadat vaše letní zahrádka

Kombinujte, kombinujte a kombinujte

Mnoho z nás dělá chybu již při výběru rostlin, které si do záhonu zasadíme. Pokud chceme, aby záhon vypadal udržovaný během celého roku, měli bychom kombinovat kvetoucí rostliny s těmi stálezelenými. Ideální jsou bylinky, které vám přinesou i praktický užitek. Dále je třeba kombinovat letničky s trvalkami. Díky tomu váš záhon nebude v chladném období úplně prázdný.

Promyslete si, jak bude vypadat vaše letní zahrádka

Jaké květiny jsou na zahradu nejlepší volbou?

Fuchsie – těmto květinám se daří zejména v polostínu až stínu. Jsou tedy ideální všude tam, kde je zahrada orientovaná na sever či východ.
Levandule – levandule má ráda teplé a slunné místa. Nejen že krásně voní, ale na zimu si ji můžete i usušit. V záhonu ji přes zimu zakryjte chvojím.
Begonie – jde o rostlinky vyžadující dostatek světla. To však neznamená, že by na ně mělo svítit přímé slunce. Begonie umisťujte na východní či severní stranu zahrady či balkonu.
Lobelky – lobelky jsou jakýmsi chameleonem ve světě květin. Snesou jak stín, tak slunná místa. Z jejich krásy se můžete těšit během celého léta.
Chryzantémy – nechcete se vzdát barevného záhonu ani na podzim? V tom případě si pořiďte chryzantémy, které kvetou o něco později než klasické letničky. Koupit si můžete i ty letní, ty však potřebují sluníčko a pořádnou zálivku.
Macešky – maceškám se daří nejlépe na světle, ale ne na přímém slunci. Pokud je zasadíte, budou vám zdobit balkon během celého léta. Jde o rostlinu, která kvete bohatě a dlouhou dobu.
Sedmikrásky – sedmikrásky jsou něžné a romantické kytičky, které nezkazí výzdobu žádného balkonu či záhonu. Sedmikráskám svědčí nejlépe slunečná místa.

Promyslete si, jak bude vypadat vaše letní zahrádka

Zdroj: pexels.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *