Zahrada

Zahrada podle Feng Shui

Feng Shui, staré čínské učení

Feng Shui pracuje s životní energií čchi, protiklady jing a jang a také s pěti základními prvky. Je velice důležités i uvědomit, že ve Feng Shui má každý strom, rostlina i kámen své nezastupitelné místo i hluboký význam. Už při samotném návrhu byste měli zohledňovat určitá pravidla. Především však je třeba pochopit skutečnou podstatu tohoto asijského učení.

zahrada podle feng shui

Váš dům představuje jin – ženský princip a vaše zahrada by tak měla být jang – mužským principem plným světla, harmonie a barev. Otevřená, prostorná a plná oblých linií.

Je třeba přítomnost všech elementů

Ve vaší zahradě by se měla vyskytovat energie všech pěti prvků. Zemi je velice snadné ztvárnit. Jednoduše ponecháte jeden záhonek jen tak, nezakrytý kůrou, kamínky či něčím podobným. Ponechte ji přirozeně krásnou a nechte vyniknout samotnou půdu. Je důležité aby půda dýchala. Pokud máte menší zahrádku a není možné zde mít menší záhonek nebo jej zkrátka nechcete, můžete zemi ztvárnit také pomocí výrobků z hlíny jako jsou květináče, cihly či žlutá nebo hnědá barva.

 

Podle Feng Shui je v zahradě důležitým prvkem také voda. Proto by ve správné zahradě podle tohoto učení nemělo chybět ani jezírko či jiná vodní nádrž. Postačí malé jezírko třeba z většího květináče. Inspiraci můžete hledat na internetu. Naleznete zde mnoho DIY nápadů pro výrobu jezírek třeba ze starých pneumatik. Ideální tvar je však fazole, či jiný nepravidelný tvar, která zabraňuje průchodu negativní energii.

zahrada podle feng shui

Energii ohně představují různá domácí zvířátka, gril, sochy případně také svíčky, které mohou plnit také praktickou funkci a odpuzovat hmyz při letním grilování. Element ohně však lze vyjádřit také dřevinami, které mají červenou nebo oranžovou barvu květu.

 

Vsazením na dřeviny zároveň získáte také další element a to dřevo. Nezapomeňte ani na element kovu, který můžete snadno vyjádřit kovovým plotem, brankou nebo nábytkem. Symbolem elementu kovu jsou však i oválné tvary. Vsadit můžete třeba na oválnou zahrádku.

Jak na uspořádání zahrady pro správné proudění energie?

Podle starého čínského učení proudí energie skrze cesty. Nezapomeňte na ně při realizaci vaší nové zahrady a rozhodně je nedělejte jako v geometrii podle pravítka. Vsaďte na zvlněné cestičky, které provedou vaši zahradu pozitivní energií. Přímé a rovné cesty jsou pozvánkou pro zlé duchy a negativní energii. Cestičky doplňte o květinové záhony, které jsou plusem navíc.

 

zahrada podle feng shui

Host do domu, Bůh do domu

Nezapomeňte také na váš vchod do domu, který by měly zdobit dvě vysázené nádoby po obou stranách vchodu. Ideální jsou nějaké plodící stromy například nějaké ovocné stromky zakrslých odrůd, které jsou vhodné do nádob na terasy a balkóny. Díky takovým rostlinám si zajistíte prosperitu a štěstí do vaší rodiny.  

 

zahrada podle feng shui

Pečujte o svou zahradu, pečujete tak i o svou duši

Pravidelně se o zahradu starejte. Dbejte na správný poměr zeleně vůči vašemu domu. Vše by mělo být v harmonii. Pravidelně odstraňujte plevel, zastřihávejte stromky i keříky. Sekejte trávník. Pěstujte bylinky nebo vlastní zeleninu, která je ideální a nejlepší.

 

Věnujte také pozornost celkové harmonii zahrady. Měly by se zde vyskytovat v hojném počtu oblé tvary. Měly by se zde také vyskytovat různé zvuky jako proudící voda, šelestění keřů či zpěv ptactva.

 

zahrada podle feng shui

 

Vaše zahrada se stane místem, kam můžete chodit relaxovat, meditovat nebo jen tak nabrat novou energii. Zaposlouchat se do zvuků a vnímat, jak k vám zahrada promlouvá. Takové obyčejné zurčení vody v jezírku nebo v malé fontánce je tím nejlepším lékem na nervy.

Rostliny, které by ve vaší zahradě neměly chybět

Feng Shui mluví také o rostlinách, které by ve vaší zahradě rozhodně neměly chybět. Jsou jimi chryzantémy, bílé magnólie, pivoňky, jasmín, lotos a v neposlední řadě také bylinky.

zahrada podle feng shui

Přichází podzim a to je vhodný čas pro rekonstrukci vaší zahrady. Odprostěte se od neklidů a neúspěchů. Vneste do svého života nový příval pozitivní energie díky zahradě navržené podle starého čínského učení.

 

Zdroj fotografií: pexels.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *