Zahrada

Zazimujte správně bazén: Rady a tipy pro vás

Správné vyčištění

K správnému zazimování bazénu nestačí jeho plochu pouze zakrýt plachtou. Nejprve je potřeba vyčistit vodu, protože voda očištěná chemií nebude v zimě ničit dno bazénu.

bazén

Za pomocí bazénového vysavače vyčistěte dno bazénu a také odstraňte nečistoty plovoucí na hladině, například pomocí ruční teleskopické síťky.

zazimování bazénu

Vodu vyčistěte také za pomocí chemie. Na zjištění správného pH, tvrdosti vody a chlóru použijte testery bazénové vody. Následně nechejte běžet čerpadlo, tak aby se voda dostatečně promíchala a chemie vyčistila veškerou vodu.

Odpuštění vody

Když je voda chemicky upravená, můžete ji vypustit na úroveň asi 10 centimetrů pod skimmer. Nyní vyměňte hlavu vratné trysky za zátku. Pokud ji ale nepoužíváte, odpusťte vodu až pod úroveň vratné trysky a její hlavu včetně kroužku demontujte a uskladněte.

Očištění bazénu

Za pomoci speciálního čisticího přípravku očistěte stěny bazénu a to nad i pod hladinou vody. Následně vypojte hadice a vylijte z nich veškerou vodu. Jestli máte tu možnost, můžete si pomoci vysavačem na mokré vysávání.

zazimujte správně bazén

Nakonec do zbylé neodpuštěné vody přidejte speciální zazimovací přípravek. Ten zaručí, že se v bazénu nebudou tvořit řasy nebo zákal.

Demontování výbavy bazénu

  • Kromě samotného bazénu je potřeba se věnovat i jeho vybavení, jako je písková filtrace, tepelné čerpadlo nebo solární ohřev.

  • Nejprve propláchněte náplň pískové filtrace. Náplň se většinou používá dvě sezóny, pak se mění za novou. Pak odmontujte filtraci, čerpadlo i hadice, z kterých vylijte vodu. Vodu vypusťte rovněž z filtrační nádoby.

  • Pokud máte solární ohřev vody, vyjměte panely, vysajte z nich vodu a uschovejte je na suché místo, kde nezmrznou.

  • Pakliže máte tepelné čerpadlo, odpojte jej z elektrické sítě, vylijte z něj vodu a uzavřete odtokové ventilky.

  • Přes zimu by neměly v bazénu zůstávat ani bazénové schůdky. Proto je demontujte, omyjte a uskladněte.

  • Všechno vybavení bazénu byste měli uskladnit na suché a teplé místo, kde nemrzne.

  • jak zazimovat bazén

Závěrečné zakrytí bazénu

Teď už je bazén téměř připravený na zimní spánek. Zbývá ho jen zakrýt krycí plachtou, aby chránila bazén před mrazem a nečistotami. Během zimy se doporučuje odstraňovat sníh z plachty, aby se příliš nezatěžovala.

 

Zdroj fotografií: pexels.com, pixabay.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *