Zahrada

Zazimujte zahradu! Zima už se blíží

Dřeviny

Ve slunném počasí můžete jehličnany a i stálezelené keře zalévat vodou. Citlivější druhy dřevin obalte jutou nebo netkanou textilií tak, aby jejich vrchní část trčela ven. U stromů s tenčími kmeny nezapomeňte na jejich přivázání k opoře, aby je vítr nevyvrátil. Sloupovité jehličnany svažte – zabráníte tak poškození pod tíhou sněhu. Nižší rostlinky chraňte napadaným listím a jehličím.

Trávník

Do konce listopadu vyhrabávejte suché listí, větvičky a kůru. Poté nezapomeňte na trávník ke konci října aplikovat speciální hnojivo (můžete přidat i herbicid na likvidaci plevele). Plochu s trávou můžete i prořezat a zválcovat, díky čemuž utužíte podklad, ve kterém trávník roste.

Usnadněte si práci na zahradě se správnou technikou. Co by vám nemělo chybět v nadcházející sezóně?

Skalka

Tak jako u trávníku – i na skalkách musíte odstraňovat napadané listí. Skalku poté přikryjte jehličnatými větvičkami, které budou chránit rostlinky na skalce před zimou. Nad ty obzvlášť citlivé dejte „stříšku“ ze skla a kolem nasypte kamennou suť, která kořeny květin bude chránit lépe.

podzimní zahrada

Květiny (záhony)

Jako první odstřihejte odkvetlé trsy trvalek, odstraňte plevel a mírně prokypřete půdu. V ještě teplém počasí můžete rozmnožit květiny kvetoucí na jaře nebo zasadit nové trvalky. Záhon zakryjte suchým listím, které bude sloužit jako izolace před zimou. U okrasných trav se žádné stříhání neprovádí.

Jezírko

Jezírko je třeba vypouštět většinou jen jednou za dva až tři roky. Proto jej na zimu vypouštět nemusíte. Lekníny jsou schopny přezimovat v hloubce 80 cm, u mělčích jezírek je raději dejte do vědra s vodou do světlé a chladné místnosti. Stejně je tomu tak i u hyacintů. Ryby pak pro přežití potřebují hloubku alespoň 1 metru. Traviny zde ostříhejte, v průběhu čistěte hladinu, sbírejte listy, ale klidně nad jezírko natáhněte síť, ušetří vám to práci.

Zdroj fotografií: pixabayy.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *