Tipy a rady

Bezodpadová domácnost? Jde to i po malých krůčcích

Odmítněte věci, které jsou zbytečností

Prvním krokem k bezodpadové domácnosti by měla být redukce odpadu, který vlastně vůbec nepotřebujete. Příkladem jsou například brčka, která dostáváte k nápojům – obzvláště teď, v létě, je dostanete snad ke všemu. Není nic jednoduššího, než obsluze, která vám drink připravuje, říct, že plastové brčko nechcete. A nápoj pak můžete vypít i bez něj. Další možností je nosit s sebou vlastní brčko z kovu, které vám vydrží i několik let. Tato brčka však začíná používat stále více podniků.

Dalším způsobem, jak šetřit vaši produkci odpadu, jsou elektronické jízdenky. Jednak nebudete muset přehrabovat tašku a hledat, kde máte peněženku v případě kontroly, ale také ušetříte spotřebu papíru. Nemluvě o tom, že není nic těžkého na tom, ukázat kontrole mobil, který má většina z nás na dosah ruky.

Dost možná máte domácnost plnou igelitových tašek. Pokud se rozhodnete pro látkovou alternativu, tyhle igelitové hned nevyhazujte. Místo toho se je snažte využít do doby, kdy to půjde. A nové si už nekupujte. I spousta supermarketů začíná od plastových tašek upouštět.

Bezobalové obchody a látkové pytlíky mohou ušetřit spoustu plastů

Mnozí z nás začínají spoléhat na kvalitnější potraviny. Také si velmi často začínáme brát jídlo z domova, kde máme jistotu, co obsahuje. Na rozdíl od spousty kupovaných jídel, které je plné chemie. Do čeho ale tyto svačinky a obědy zabalit? Zkuste pro jednou zapomenout na obyčejné igelitové sáčky. Je spousta potravin, které můžete balit do látkových pytlíků. Další možností jsou pak sáčky, které jsou vyrobeny z kombinace látky a plastu. Takové sáčky můžete využívat neustále dokola. Lze je velmi snadno vyčistit. Do obchodu pak můžete nosit látkové pytlíky, do kterých můžete dávat ovoce, zeleninu, ale i další potraviny, na které byste jinak použili sáček.

Když už jsme u nakupování, můžete začít chodit i do bezobalových prodejen. V takových prodejnách najdete luštěniny, mouky, semínka, rýži, těstoviny, ale i kosmetiku. Tyto obchody fungují na principu toho, že si na nákup přinesete vlastní obaly, které používáte opakovaně – například sklenice.

Buďte kreativní

Chcete ušetřit na věcech, které občas používáte? V tom případě si můžete zkusit vytvořit domácí čističe na úklid domácnosti, dárky balit do novin či již použitého papíru. Co se týče úklidu domácnosti, můžete klasickou houbu na mytí nádobí nahradit houbou z přírodní lufy a odpad, u kterého to lze, můžete přidat do kompostu.

Věci z druhé ruky? Stydět se za ně nemusíte

V dřívějších dobách bylo oblečení ze „sekáče“ něčím, za co jsme se měli dle některých osob stydět. V současnosti se ale nachází stále více těch, kteří tyto prodejny využívají kvůli tomu, aby šetřili přírodu. Nemluvě o tom, že tam můžeme najít opravdu krásné kousky za příjemné ceny. Ne vše, co si koupíme, musí být nové. Kromě oblečení si můžeme koupit i použitý nábytek, vybavení na sport, ale i spoustu dalších drobností.

Zdroj: pexels.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *