Okna a dveře

Bezpečnostní dveře do domu i bytu

Bezpečnostní dveře jsou jednou z nejdůležitějších součástí bytu i domu. Jeho majitele a obyvatele chrání před zloději i plameny. Zvolíte-li tedy bezpečnostní dveře s náležitou protipožární ochranou.

Druhy bezpečnostních dveří

Bezpečnostní vchodové dveře v podstatě můžete mít laminátové (z extrémně odolného laminátu), dřevěné (z klasické dýhy), nebo lakované (materiál RAL). Své bezpečnostní dveře dále budete nuceni vybavit bezpečnostní klikou, cylindrickou vložkou, prahem a popřípadě i kukátkem.

Konstrukce bezpečnostních dveří

Moderním bezpečnostním dveřím nechybí jak pevné, tak dvojité zamykací body, ocelové kotvy, integrované těsnění v zárubni, bezpečnostní panty s ložiskem, práh s integrovaným těsněním, ocelový skelet a nerezové hrany. Kvalitní bezpečnostní dveře jsou však i dobře zvukově i tepelně odizolované.

Zaměřeno na bezpečnostní kliky

Při výběru bezpečnostních dveří se však zaměřte i na bezpečnostní kování, tedy bezpečnostní kliky. Na výběr máte klasickou kliku, kouli, kování rozetové, s madlem či panikové. Jakému dáte přednost, to záleží na vašem vkusu i typu nemovitosti stejně jako dveří samotných, pro něž kování pořizujete. Moderním domům sedne například kování rozetové. Velmi elegantní je třeba bezpečnostní klika například značky TREVISO s překrytím vložky.

Zaměřeno na cylindrické vložky

Další nedílnou součástí bezpečnostních dveří jsou cylindrické vložky. Ty můžete mít buď knoflíkem, nebo bez ochrany. V hledáčku vašeho zájmu by měla být vložka s ochranou proti odvrtání, vyhmatání, okopírování i vyplanžetování. Ta vás vyjde na zhruba 6 tisíc korun, ale tato investice se rozhodně vyplatí. Ochrana proti vloupání, kterou představuje, je totiž maximální. Proto se tyto vložky instalují především do prodejen s luxusním zbožím, výzkumných zařízení a nemocnic. Nic vám ale nebrání pořídit si takovou vložku i domů.

Nezapomeňte na doplňky

Při výběru bezpečnostních dveří nezapomínejte také na různé chytré doplňky, jako jsou kukátka, ať již digitální či panoramatická, přídavné visací zámky a petlice či praktické zavírače dveří. Ti za vámi zkrátka zavřou. A to rychlostí, kterou si sami nastavíte.

Ceny bezpečnostních dveří

Na trhu se setkáte s bezpečnostními dveřmi různých cenových kategorií. Za nejlevnější bezpečnostní dveře do bytu (značka Next) na e-shopu bezpecaky.cz zaplatíte něco málo přes 22 tisíc korun. O něco levnější jsou bezpečnostní dveře do sklepa, které vás vyjdou o zhruba čtyři tisíce korun méně. Zajímá-li vás i druhý konce cenového rozpětí, tak ty nejdražší bezpečnostní dveře do domu (opět značka Next) vás na stejném e-shopu vyjdou na 53 tisíc korun. Věřte, že tyto dveře s požární odolností jsou prakticky nedobytné. Disponují totiž dvojitou bezpečnostní zárubní, devatenácti bezpečnostními body, masivními dvojčepy z oceli a opravdu masivním zámkem.

Obraťte se na specialisty

Začínáte o investici do bezpečnostních dveří vážně uvažovat? Pak se samozřejmě obraťte na renomovanou firmu, která se na výrobu a montáž bezpečnostních dveří specializuje. V každém případě se vyvarujte nákupů na no name e-shopech s dveřmi čínské výroby. Ty většinou bezpečně vypadají pouze na obrázku. V hledáčku vašeho zájmu by měly být dveře certifikované a s požární odolností. Právě certifikát stejně jako renomé značky bezpečnostních dveří jsou zárukou jejich kvality. Zárukou kvality každopádně jsou značky Next (bezpečnostní dveře), Abus (visací zámky), Cobra (kliky), Evva (cylindrické vložky), Geze (zavírače dveří) a spousta dalších. Všechny tyto dveře a doplňky najdete třeba na již zmíněném e-shopu bezpecaky.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *