Tipy a rady

Chytrá domácnost vám sníží účty za energie!

Pojem chytrá domácnost neboli smart home si nachází cestu do stále většího počtu domů i bytů. V podstatě se jedná o velmi vypracovaný systém umožňující ovládat domácnost (topení, svícení, větrání, stínění) prostřednictvím nejen vypínačů centrální jednotky, ale také přímo z vašeho chytrého telefonu, tabletu či počítače. Výsledkem je maximální pohodlí obyvatel, jejich bezpečí a nízké provozní náklady.

Jak to funguje?

Chytrá domácnost, ať již dům či byt, je schopna ovládat jednotlivé činnosti sama, tedy bez vašeho přičinění. Tento úkol na sebe přebírá tzv. centrální jednotka s obrazovkou, na kterou jsou napojeny jednotlivé přístroje (žárovky, zásuvky, termostat, kotel, bojler a tak dále). Ty jsou díky vzájemnému propojení spolu schopny pracovat a komunikovat.

Možnosti chytré domácnosti

Do vaší chytré domácnosti v podstatě může být zapojen jakýkoliv spotřebič či zařízení. Na centrální ovládací jednotce, kterou v reálu představuje malá plochá krabička s dotykovým displejem, rozsvítíte i zhasnete. Zapnete topení, klimatizaci i stínící techniku. Ale také nastavíte dobu, kdy se tak má stát, pokud v interiéru například nebudete přítomni.

Chytré osvětlení

Chytré osvětlení, tedy chytré žárovky, LED pásky, ale i chytré nástěnné a stolní lampy, se vám mohou sami zapínat i vypínat. V různých intervalech, což přivítáte například v případě, kdy odjedete na dovolenou a nebudete chtít, aby vaše obydlí vypadalo opuštěně. Možná je však i regulace intenzity, teploty a barvy osvětlení.

Chytré zásuvky a vypínače

Ovládání elektrospotřebičů mají na starosti chytré zásuvky, na nichž si zase můžete nastavit různé akce a příkazy. Za rozbřesku vám třeba zapnou myčku, pračku i pekárnu, která vám upeče křupavé rohlíčky k snídani. Chytrá zásuvka však skvěle plní funkci i tzv. wattmetru. Informuje vás o aktuální spotřebě daného spotřebiče.

Chytrý termostat

O ekonomické vytápění se zase postará chytrý termostat, který topení zapne a vypne na základě detekce pohybu. Moderní modely dokonce disponují pamětí a teplotu regulují třeba na základě spotřeby z uplynulého týdne.

Zaměřte se na jednoho výrobce

Připojit ke své centrální jednotce však můžete i chytré kamery, detektory, senzory a meteostanice. Za podmínky, pokud mezi sebou jednotlivé jednotky budou komunikovat. Z tohoto důvodu je vhodné volit spotřebiče od jednoho výrobce.


 


 


 


 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *