Finance

Evropa bojuje za nižší ceny energií

Meziročně ceny energií v eurozóně narostly o 32 %. Důvodem jsou malé zásoby plynu po poslední vleklé zimě, bezvětří v Severním moři, navýšení cen emisních povolenek i návrat průmyslu k normálu po koronavirové krizi. Jenže co s tím?

Některé státy bojují samostatně, Česko taktéž

Spousta zemí se rozhodla vydat vlastní cestou. Španělsko, Itálie i Francie nabízí nejrůznější daňové úlevy. Česko je následuje, vláda do konce roku zrušila daň na energie. Opatření je tedy pouze dočasné, nicméně odborníci tvrdí, že dočasné by mělo být rovněž zvýšení cen. Dlouhodobá fixace ceny u dodavatele se tedy spíše nevyplatí.

O energetice se diskutuje i v evropském měřítku

Cena plynu za m3 a cena elektřiny jsou aktuálně svázané, což unijní lídři vidí jako jeden z problémů. Třeba pro Francii je odvíjení cen elektřiny od ceny zemního plynu vysoce nevyhovující, jelikož si většinu energie vyrábí v uhelných a jaderných elektrárnách, cena plynu pro ně tedy není určující. Ne všechny státy jsou ovšem v této myšlence za jedno.

Diskutuje se taktéž o opatřeních, jimiž by jednotlivé státy zmírnily dopady zvýšení cen energií na koncové odběratele. Evropská unie zřejmě vydá soubor doporučení. Nebudou povinná, ale mohou státům ukázat cestu, jak obyvatelům pomoci.

Evropa se spojí za levnější energie

Evropští politici kritizují špatně nastavený systém povolenek, právě jejich zvyšující se cena z velké části může za to, že cena elektřiny a plynu je tak vysoká. Zároveň se řeší celounijní společný nákup energií. A co z toho bude mít koncový odběratel? Ve velkém záleží na konkrétní zemi, opatření rozhodně nebudou jednotná, i když EU vydá soubor doporučení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *