Ostatní

Jak si zařídit předsíň, se kterou zazáříte?

Ačkoliv se předsíň a chodby řadí mezi nejmenší prostory našich domovů, jsou neméně důležité od ostatních pokojů. Přesto se velmi často stává, že jejich zařizování věnujeme méně péče, než si ve skutečnosti zaslouží. Předsíň by měla být nejen funkční, ale také hezká na pohled. Víte, jak toho dosáhnout?

Jak si zařídit předsíň, se kterou zazáříte?

Zdroj: David Brittain

Měla by ladit se zbytkem interiéru

Co se týče vzhledu chodby či předsíně, měly by ladit se zbytkem interiéru. Jestliže bude chodba s předsíní vypadat podobně jako zbytek vašeho domova, bude vše jako celek působit mnohem příjemněji, než kdybyste se rozhodli udělat vše naprosto odlišně. Pokud jsou vaše prostory menší, volte do nich raději světlejší barvy, které prostor opticky zvětší. Podobnou službu udělají i zrcadla. Tmavá barva prostor naopak opticky zmenší. Snažte se nepoužívat příliš mnoho materiálů. Podlahové krytiny volte v podobném stylu jako u zbytku interiéru. Pak bude vše vypadat sladěně.

Jak si zařídit předsíň, se kterou zazáříte?

Zdroj: Dominic Blackmore

Zamyslete se nad kvalitním osvětlením

Slabou stránkou předsíní a chodeb je nedostatek světla. Pokud je to možné (například u rodinných domů – oknem, či vstupními dveřmi se skleněnou výplní) snažte se prostor osvětlit přirozeným denním světlem. Jistě nechcete, aby vaše chodba působila jako temné zákoutí, odkud se chce každý dostat co nejrychleji pryč.

Co se týče umělého osvětlení, to by mělo být na chodbách i v předsíni rozmístěno systematicky. Nikdy nedělejte tu chybu, že zvolíte jen jedno centrální osvětlení, které téměř nic neosvětlí. Ano, můžete vybrat jedno centrální svítidlo, které bude osvěcovat co největší možný prostor, ale nezapomínejte ani na lokální světla, která mohou pomoci všude tam, kam světlo z hlavního svítidla nedosáhne.

Pokud si myslíte, že si musíte vybírat z klasických svítidel, jste na omylu. Pokud se trochu odvážete a koupíte si světlo, které bude svým způsobem zajímavé, získáte i vkusnou interiérovou dekoraci, která na sebe bude poutat pozornost každého hosta. Takové světlo by ale mělo být i plně funkční – ne jen na ozdobu.

Pokud nechcete světla na fotobuňku, nezapomínejte na dostatek správně umístěných vypínačů. Pro předsíň i chodbu je ideální mít alespoň dva vypínače. Každý z nich na jedné straně chodby, abyste nemuseli tápat za tmy po prostoru.

Jak si zařídit předsíň, se kterou zazáříte?

Zdroj: Max Attenbourough

Jak je chodba řešena dispozičně?

Pokud máte možnost mluvit do dispozice své předsíně (v případě, kdy se vaše bydlení teprve staví), promyslete si, jak velkou předsíň opravdu potřebujete. Předsíň by neměla být malým zákoutím, kudy proběhnete a snažíte se mu vyhýbat. Ba naopak, má jít o místo, které vás vítá ve vašem domově. Nemluvě o tom, kdy se vás v předsíni objeví více a nemáte si kde stoupnout. Nikdy nezvětšujte předsíň na úkor dalších pokojů, avšak pokud to jde, snažte se, aby předsíň byla alespoň trochu prostorná.

A co udělat s vybavením?

V žádné předsíni by neměl chybět botník. Při jeho výběru dbejte na to, aby se do něj vlezly všechny boty, které by měly. Tím předejdete tomu, že budete o boty zakopávat pokaždé, když půjdete kolem. Mezi nejoblíbenější styl botníků patří ty výklopné, použít můžete ale i klasické policové. Originálnější varianty pak spočívají výsuvné botníky nebo botníky, v nichž se boty pověsí na dvířka či desku.

Dále nezapomínejte ani na věšák, který by měl být rovněž dostatečně velký. Na deštníky a další maličkosti si pořiďte skříňku, aby vám tyto předměty nekazily dojem z krásně uklizeného prostoru.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *