Dětské pokoje

Jak zařídit pokoj pro miminko: 6 zásad, kterých byste se měli držet!

Základní pravidla při zařizování pokoje

Mozek malých dětí do čtyř let věku funguje úplně jinak než mozek dospělého. Vědci zjistili, že existuje několik úrovní vědomí – reagujeme jinak při plném vědomí, jinak když jsme ospalí, když spíme nebo dokonce v bezvědomí. Zatímco u dospělých lidí se vzruchy v mozku (vnímání) šíří na frekvenci hladiny beta (stav normálního vědomí), u miminek je to v úrovni théta. Tu my, dospělí, známe také. Jedná se o dobu probouzení a přibližně dvou minut od samovolného probuzení. V ten čas se nám prolíná skutečná realita s realitou vysněnou – nejsme si jistí, co se stalo a co se nám zdálo, nevíme, kde je pravda. Barvy se nám zdají daleko zářivější, všechno je velké, nové, báječně a neskutečné. A děti v tomhle žijí celý den. Vlastně se dá říct, že žijí souběžně v několika realitách, které jsou pro ně naprosto stejně reálné jako skutečnost. A u žádné nevydrží déle než dvacet minut. Pokud si hrají na lovce medvědů, doopravdy těmi lovci jsou. Pro ně to není hra, pro ně je to naprostý fakt. Nejšťastnější děti bývají ty, které mají kolem sebe spoustu podnětů. Pokoj by měl být plný barev, schovávaček a věcí, které jim pomůžou vymodelovat si další realitu a tím rozvést svou fantazii.

pokoj pro miminko

Pokoj by tedy měl být především různorodý. Nepomůže, když ho vymalujete tak, aby vypadal jako prales s tygry a jaguáry – vaše dítě bude indiánem maximálně dvacet minut, pak si zase bude chtít hrát na něco jiného. Raději vymalujte pokoj neutrální bílou a na stěny rozvěste latě, kam budete připínat a zavěšovat různé dekorace – obrázky, výrobky a podobné věci. Ideální dětství můžete pomoci vytvořit i tím, že na strop pověsíte síť, kam budete věšet tématické ozdoby, pomáhající vytvářet atmosféru daného období.

Buďte kreativní

Pokud se blíží Vánoce, rozvěšte tam vánoční koule. O Velikonocích na síť nainstalujte vajíčka, o narozeninách balonky. Na podzim můžete nasbírat barevné listí a vytvořit podzimní atmosféru. Až bude miminko starší, může vám v tomto pomáhat – malovat papírové ozdoby či sbírat listy. Zážitek dítěti poskytnete také tím, že ozdoby pověsíte přes noc, když o tom neví a ono se ráno probudí do úplně nového, ale přesto důvěrně známého prostředí.

 

pokoj pro miminko

Jak na vybavení pokojíčku

Ohledně vybavení dávejte především pozor na to, že v pokoji nesmí být nic, o co by se miminko mohlo zranit, či to sníst. Dbejte proto na pečlivý výběr postýlky, nábytku a hraček. Většina věcí na hraní už sice bývá kontrolována, ale stále se mohou objevit nebezpečné padělky. I zde proto platí, že se dražší ověřená kvalita stonásobně vyplatí. A rozhodně dominuje před kvantitou.

pokoj pro miminko

Pamatujte, že jakákoliv hračka dítěti nevydrží příliš dlouho. A kupovat proto hromady a hromady hraček nemá absolutně žádný význam. Navíc jsou takové hračky dost neskladné a krátkodobé – když dítě vyroste, nemají žádného dalšího užitku. Lepší než každá drahá novinka jsou hračky, které mohou vydržet déle, jsou multifunkční. Třeba obyčejné dřevěné kostky – stavět a zase bořit věže je zábava, po které se malé děti mohou utlouct. Dobrou volbou je i chřestidlo. Malé děti milují dělat hluk – čím větší tím lepší. Ale tady také není třeba kupovat chřestidel kupu. Stačí jedno, ale kvalitní a bezpečné.

pokoj pro miminko

Ohledně nábytku platí jistá pravidla, založená na moderních výzkumech dětské psychiky. Miminka mají v sobě „zakodované“ podoby věcí – strom je zelená kulička na hnědé čárce, voda je modrá, nebe je na papíře šedá čára úplně nahoře, stůl vypadá jako neúplný čtverec a židle jako číslice čtyři. Stačí dát malému dítěti do ruky tužku a požádat ho, aby nakreslilo židli a stůl. A uvidíte, že nakreslí právě toto. A proto i design nábytku do dětského pokoje by měl co možná nejvíce odpovídat těmto „archetypům“. Raději než složitou židli ve tvaru hradu volte úplně obyčejnou dřevěnou židličku a ten nejzákladnější stoleček. Malé dítě si také vždy vybere tento nábytek před složitou židlí třeba ve tvaru již zmiňovaného hradu.

Postýlka je základ každého pokojíčku

Důležitým komponentem pokoje je samozřejmě postýlka. Ta by mít ohrádku, aby dítě nevypadlo. Tradiční volbou jsou klasické dřevěné ohrádky. Pozor ale na vzdálenost jednotlivých příček. Ty by od sebe neměly být více než 6 centimetrů a méně než 3 cm – aby dítě nemohlo prostrčit hlavičku a aby se mu tam na druhou stranu nezasekla ruka či noha. Matrace raději tvrdé než měkké – tvrdá matrace je důležitá pro správný vývin páteře.

pokoj pro miminko

A pozor, volte dobře pratelné povlečení. Dobrým nápadem může být i koupě postýlky na kolečkách. Tak můžete mít dítě bezpečně na očích i v kuchyni když vaříte, nebo si postýlku postavit vedle vlastní postele do ložnice. Postýlku umisťujte pokud možno ne na přímém slunečním světle ale zase na dobře prosvětleném místě. Dítě se totiž bude neustále otáčet ke světlu, ale musí se dát pozor na to, aby nedostalo úpal.

A co přebalovací pultík?

Můžete zauvažovat i o instalaci přebalovacího pultu. Ten může být buď přímo v pokoji, nebo v koupelně. Měl by být nepropustný pro vodu (a jiné tekutiny) a odolný. Ale také pohodlný a vypolstrovaný, aby se na něm miminku dobře leželo a nemohlo se zranit.

Jak rozložit nábytek a dekorace?

Ohledně umístění věcí – polic, skříněk a obrázků si uvědomte, jestli chcete, aby si dítě mohlo věci vytahovat samo, či mu je dáte tak, aby na ně nedosáhlo, a vždy jste mu je museli pomoci vyndat vy.

pokoj pro miminko

Pokud volíte první možnost, musíte si uvědomit, že dítě je mnohem menší než vy. Vidí v jiném horizontu a dosáhne jen velice nízko. Dobrým testem je zkusit si lehnout na podlahu. Kam uvidíte vy, když ležíte, uvidí i dítě a kam dosáhnete vy, dosáhne i ono. Takto můžete otestovat i osvětlení.

 

Skříňky instalujte spíše u země a třeba skříně na oblečení volte nízké, aby si dítě pak mohlo samo oblečení brát a zase uklízet.

 

Dobrým nápadem může být také umístit do pokoje zrcadlo – děti velice baví prohlížet si sami sebe v zrcadle, hrát si s „tím druhým za zrcadlem“ a zkoumat svoje tělo a pohyby. Ale pozor, nekupujte žádná rozbitná zrcadla! Nejlepší jsou lepená na zdi, či zajištěná folií, takže i když se zrcadlo rozbije, střepy zůstanou viset na zdi a dítě nepořežou.

pokoj pro miminko

Důležité je, aby pokoj poskytl dítěti veškerý prostor pro rozvíjení fantazie a osobnosti. Děti mají také velice rády hry „v pelíšku“. Může se tedy vyplatit uvažovat o instalaci závěsů kolem postele či umožnění vytvoření nějaké schovávačky, kde bude dítě samo, kde se bude cítit bezpečně a kde si bude moci hrát na princezny a rytíře.

 

Zdroj fotografií: freestocks.org on Unsplash, pixabay.com, pexels.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *