Tipy a rady

Je koberec vhodný do domácnosti, v níž žije alergik?

Koberec a alergik. Je to opravdu tak zlé?

V dřívějších časech bylo nepřípustné, aby měl v domácnosti alergik koberec. Je to ale skutečně takové zlo, jak někteří tvrdí? Ve skutečnosti je to úplně jinak. Pokud budete mít v domácnosti koberec, do něhož se bude usazovat prach ze vzduchu, stačí jej pravidelně vysávat a prachu se tak zbavovat. Naopak u holých podlah se prach napadaný na podlahu při chůzi rozvíří zpět do vzduchu – a tak stále dokola.

Výzkum hovoří jasně…

Na doložení pravosti tohoto tvrzení dokonce vzniknul projekt s názvem Lepší vzduch a zdravé prostředí. Ten porovnával rozdíly mezi prostorem s holou podlahou a s celoplošným kobercem. A výsledek? V pokoji s kobercem, který je pravidelně čištěn, byl až o polovinu menší výskyt prachových částic, než tomu bylo u klasické podlahy. Velkou roli v tom, kolik prachu a roztočů budeme doma mít, hraje kromě čištění koberce i pravidelná výměna ložního prádla, čištění postele, ale i pohovky.

Je koberec vhodný do domácnosti, v níž žije alergik?

Ušetříte za topení

Velkým plusem koberců je jednoznačně i větší pocit tepla od podlahy. Tam, kde je v pokoji koberec, vzrůstá naše pocitová teplota až o dva stupně Celsia. Díky tomu můžeme v zimě stáhnout topení o pouhé dva stupně dolů, přesto však s ohledem na celou zimu ušetříte. Nemluvě o tom, že se dětem bude lépe hrát na teplé podlaze než na chladné plovoucí podlaze. Pokud nechcete používat celoplošné koberce, můžete vyzkoušet například kusové – například u postele, kuchyňské linky, v dětském pokoji na hraní nebo třeba v koupelně u umyvadla.

Nezapomínejte na několik zásad

Jak jsme již řekli, ani alergici se kobercům vyhýbat nemusí. Což však, ale neznamená, že nemusí dodržovat několik zásad. Mezi ty hlavní patří pravidelné větrání, čištění, vysávání, ale také promyšlený způsob vytápění. Špatný způsob vytápění nahrává do karet vzniku plísní, roztočů, ale i různých bakterií.

Zdroj: pexels.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *